Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації
Що таке органічні продукти харчування
Органічними називають продукти харчування сільського господарства та харчової промисловості, для виробництва яких не використовують синтетичні речовини та генетично модифіковані організми (ГМО). Це погано впливає на організацію харчування як дітей, так і дорослих. Аби поліпшити родючість грунтів, більшість сільськогосподарських підприємств використовують синтетичні мінеральні добрива. Однак, аби продукти харчування визнали органічними, земля має відповідати певним вимогам щодо рівня її забруднення шкідливими речовинами. Тому в органічному сільському господарстві поліпшують родючість грунтів природними методами — сидератами, компостом, перегноєм, сівозміною тощо.
Аби знищити бур’яни, у конвенційному сільському господарстві в грунт вносять гербіциди. Так само для боротьби зі шкідниками використовують пестициди та інсектициди. В органічному сільському господарстві з бур’янами борються за допомогою прополювання, мульчування, висівання рослин-антагоністів, а зі шкідниками — за допомогою птахів, рослин-приманок. До того ж у конвенційному сільському господарстві насіння можна протравлювати фунгіцидами або інсектицидами. В органічному ж використовують лише непротравлене насіння.
Чи має право директор закладу за пропозицією райдержадміністрації передати безоплатно такі продукти для формування пакетів підтримки малозабезпечених сімей? Якщо так, то як задокументувати й обліковувати цю операцію?
Для виробництва органічного м’яса, птиці та молочних продуктів харчування не можна використовувати антибіотики, гормони та стимулятори росту. Також відповідно до стандартів органічного виробництва виробники мають дотримуватися суворих вимог до утримання тварин і птиці. Тварин не можна утримувати в тісних стійлах і поводитися з ними негуманно. Корови мають вільно гуляти пасовищами. Є навіть нормативи щодо кількості гектарів для дорослої корови. І трава, яку вони їдять, має рости на необробленій хімічними речовинами землі. Кури мають бігати по двору, а не сидіти в інкубаторі.
Під час перероблювання органічної сировини стандарти забороняють використовувати барвники, консерванти, емульгатори, стабілізатори, підсилювачі смаку, ароматизатори, а також промислові прийоми обробки, зокрема рафінування, пастеризацію, мінералізацію тощо.
Які переваги органічної їжі
Органічні продукти харчування безпечніші для організму людини. Адже коли їх вирощують, не використовують синтетичні мінеральні добрива, гербіциди та пестициди. Тож такі продукти харчування не спричиняють алергійних реакцій. Зокрема, органічні салат латук або шпинат містять на 10-40% менше нітратів, ніж конвенційні. Останні також містять залишки понад 20 видів пестицидів. Споживаючи овочі, що містять пестициди, ми ризикуємо захворіти на тяжкі захворювання простати, товстої кишки, рак молочної залози, хворобу Паркінсона тощо. Органічні продукти харчування рослинного походження можуть містити патогенні мікроорганізми, зокрема грибки. Однак їх буде в 2-3 рази менше, ніж у конвенційних.
Курятину фахівці з дієтичного харчування вважають дієтичним продуктом харчування. Однак неорганічна курятина на полицях супермаркетів відлякує імовірністю, що курей вирощують за допомогою штучних кормів, гормонів росту та антибіотиків. Органічна курятина гарантовано дієтична, оскільки на птахофабриках не використовують неорганічні корми та синтетичні речовини.
Органічні продукти харчування корисніші за звичайні, адже містять більше поживних речовин, поліфенолів, вітамінів, макро- та мікроелементів. Дослідники з усього світу доводять, що органічні продукти харчування містять більше фосфору, магнію, кальцію, калію, заліза, цинку. Особливо це помітно в продуктах харчування тваринного походження — м’ясі, яйцях курячих, молоці та молочних продуктах. До того ж органічні молочні продукти містять на 70% більше вітаміну Е, β-каротину, лютеїну та поліненасичених жирних кислот, ніж конвенційні. Органічні овочі та фрукти містять на 25% більше вітаміну С.
Смачніші — ще одна перевага органічних продуктів харчування, які виростили на «живій» землі. Органічні овочі та фрукти відрізняються підвищеним умістом сухих речовин за зниженого вмісту води. Це забезпечує ліпші смакові властивості. Тому й не дивно, що шеф-кухарі, які працюють у ресторанах високої кухні, обирають органічні продукти харчування.
→ КОНТРОЛЬ БАТЬКІВ ЗА ХАРЧУВАННЯМ У ШКОЛІ
... та недоліки
В органічних продуктах харчування є й недоліки. Передусім — висока ціна. Органічні продукти харчування дорожчі за конвенційні на 20-50%. Та й знайти в Україні високоякісні не так просто, як хотілося б. Попри невелику кількість вітчизняних виробників органічних продуктів харчування, супермаркети пропонують широкий вибір товарів із маркованням «біо», «еко» або «натур». Недосвідчені споживачі одразу ж асоціюють його з органічними продуктами харчування. Однак в Україні поки що немає власних стандартів й використання такого марковання. Європейські стандарти дозволяють використовувати марковання «біо» або «еко», якщо країна-виробник так називає органічні продукти харчування.
Під час виробництва органічних продуктів харчування деякі стандарти все ж допускають використання ГМО і хімічних домішок. До 20% кормів для птиці та до 10% для великої рогатої худоби можуть бути неорганічними. Тому ймовірність, що в них можуть бути віруси й захворювання така сама, як і в неорганічних.
До того ж в органічній курятині можуть бути гельмінти, бо органічне виробництво забороняє використовувати антибіотики й засоби боротьби з гельмінтами.
Експерт роз’яснила, чи включати профспілку до складу атестаційної комісії та що означає норма «залучати представників профспілкової організації до роботи атестаційної комісії»
Як відрізнити
Уся органічна продукція європейських виробників має відповідне марковання* — Євролисток. Його запровадили в 2010 році.
Марковання органічних продуктів харчування в країнах Європейського Союзу
Оскільки більшість українських виробників працюють за стандартами Європейського Союзу, то саме таке марковання має бути на етикетках органічних продуктів харчування українського виробництва. Окрім європейської системи сертифікації, поширена американська.
Аби продавати органічні продукти харчування, виробник має пройти сертифікацію. В Україні діє 17 сертифікаційних органів, серед яких найвідоміші: Органік Стандарт, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., ЕТКО, ABCert, ICEA. Сертифікати цих органів можуть відрізнятися зовні, утім обов’язково мають містити таку інформацію:
- назву сертифікаційного органу;
- назву виробника та його адресу;
- стандарти, згідно з якими сертифікували продукт харчування;
- асортимент продукції;
- термін дії сертифіката.
Отже, гнатися за модою на органічні продукти харчування чи свідомо обирати їх — вибір батьків вихованців. Ви можете пояснити їм за потреби переваги й недоліки таких продуктів харчування, а також навчити обирати якісні.
Статтю підготувала Валентина Колот, дитячий дієтолог,
для журналу Практика управління закладом освіти