Готуємо школу до нового навчального року

Автор
Головний редактор порталу «Педрада»
Освітянам і батькам варто бути готовими до того, що чимало закладів освіти можуть перейти на дистанційну форму навчання або будуть працювати у кілька змін. З якими ще труднощами можуть зіштовхнутися педагоги у новому 2022/2023 навчальному році – у статті

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Міністерство освіти і науки України надіслало лист-раз'яснення щодо організації 2022/2023 навчального року. Навчальний рік розпочнеться 1 вересня, а закінчиться – 30 червня 2023 року.

Першочерговими завданнями визначили:

1) Призначити комісії з обстеження закладів освіти на предмет готовності до організації навчання та забезпечення безпеки учасників освітнього процесу.

2) Визначити форму організації освітнього процесу.

Організація освітнього процесу залежить від безпекової ситуації у кожному населеному пункті. Структура і тривалість навчального тижня, форма організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти.

Також ми проаналізували для вас фактори, з якими можуть зіштовхнутися освітяни цьогоріч. Будьте готовими і до них.

Оцініть надійність укриттів

Обов’язок керівника — дбати про здоров’я працівників і учнів, про безпечні, комфортні умови їхньої праці та перебування у закладі. Перед початком навчального року обов'язково оцініть технічний стан обладнання та устаткування навчальних приміщень закладів освіти.

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, лише чверть українських шкіл мають справді надійні укриття. Голова уряду Денис Шмигаль повідомив, що дав завдання відповідним органам перевірити всі укриття в закладах освіти та поблизу них, провести реконструкцію таких укриттів там, де це необхідно, та забезпечити посилену охорону садочків, шкіл і вишів.

Зокрема, скористайтеся рекомендаціями Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо облаштування укриттів.

Також будьте готовими до того, що багато закладів освіти введуть навчання у кілька змін. Оскільки, саме такий вихід пропонують школам з укриттями невеликого розміру.

Врахуйте час повітряних тривог

Будьте готовими до того, що повітряна тривога може тривати годинами. Задля вашої безпеки та безпеки учнів, потрібно буде спуститися до укриттів. Відповідно, учням буде важко концентруватися на матеріалі, та і проводити навчання у бомбосховищі, де зібрані всі учні різних класів, буде неможливим.

Ставтеся з розумінням до таких ситуацій, адже безпека – на першому місці!

Підготуйтеся до оцінювання учнів

Орієнтуйтеся на роз'ястення Міністерства освіти і науки України. З огляду на ситуацію, МОН має надати рекомендації. Якщо орієнтуватися на річне оцінювання, то можемо виокремити наступне.

Оцінювання результатів навчання здобувачів освіти цьогоріч зможе здійснюватись, за потреби, з використанням технологій дистанційного навчання, як це було зроблено наприкінці минулого навчального року.

Проведення підсумкового оцінювання у 2021/2022 навчальному році

Врахуйте відсутність учнів на уроках

Багато учнів вимушені були покинути свої домівки. Для них можна організувати онлайн-навчання, щоб дати їм можливість продовжувати здобуття освіти. Частина учнів зможе ходити до школи, частина продовжить навчатися через зум. Це створює певні труднощі для вчителів, тому також потрібно врахувати цей фактор та забезпечити відповідні умови.

Підготуйтеся до опалювального сезону

Ще однією проблемою для 2022/2023 навчального року стане опалювальний сезон. Не у всіх територіальних громадах буде можливість забезпечити заклади освіти теплом. Адже велика частина інфраструктури зруйнована, а ціни на газ є високими. Такі школи взимку вірогідніше перейдуть на дистанційне навчання.

Тримайте зв'язок з батьками

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, варто знати види, форми проведення, теми батьківських зборів. ПІдготуйтеся до них заздалегідь, також врахуйте, що їх можна провести онлайн або за допомогою соціальних мереж.

План взаємодії між дитсадком, школою та батьками

Онлайн-освіта як вихід з ситуації

В умовах війни маємо розуміти, що онлайн-освіта є потрібною та доцільною. Вона зменшує ризики для життя учнів та вчителів та створює рівні умови для дітей з різних куточків світу. Особливо, коли бачимо, як ворог підступно знищує міста та села і без вагань цілить у цивільні об'єкти.

Підходьте до ситуації з розумінням, аналізуйте ризики та ставайте більш гнучкими, особливо, якщо питання стосується безпеки.

Мирого нам неба та швидкої перемоги!



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді