Рекомендації щодо облаштування укриттів

Що врахувати, щоб убезпечити дітей та правильно організувати укриття цивільного захисту – читайте у статті

 

 

Загальнодержавний моніторинг якості освіти: що врахувати

 

Заходи, що мають здійснити керівники

Ще минулого року Державна служба України з надзвичайних ситуацій розробила Рекомендації щодо облаштування укриттів з метою приведення фонду захисних споруд у готовність до використання. Пригадаємо, що потрібно врахувати до початку нового навчального року. 

В умовах правового режиму воєнного стану, пов'язаних з обмеженнями у часі для проведення відповідних заходів, керівники закладів освіти мають здійснити такі основні заходи:

1) привести у готовність до використання за призначенням згідно з норами Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом МВС, наявні об'єкти фонду захисних споруд, забезпечивши, насамперед, захист у них працівників і дітей (учнів, студентів) від звичайних засобів ураження;

2) визначити можливість укриття у таких об'єктах повного складу працівників і дітей (учнів, студентів), з урахуванням цього визначити додаткову потребу у таких об'єктах (кількість та місткість);

3) у разі відсутності на балансі (обліку) закладу освіти об'єктів фонду захисних споруд або встановлення додаткової потреби у них: ініціювати створення комісії щодо обстеження наявних будівель (споруд, приміщень) з метою встановлення можливості їх використання для укриття населення як споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, та залучення до участі у ній (за згодою) фахівців структурних підрозділів з питань освіти та науки, цивільного захисту, містобудування та архітектури, охорони здоров'я центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також фахівців територіальних органів та місцевих підрозділів ДСНС, Держпродспоживслужби тощо; та/або вжити заходів щодо створення та облаштування на території закладів освіти як найпростіших укриттів фортифікаційних споруд; визначити можливість використання для укриття працівників та дітей (учнів, студентів) закладів освіти об'єктів фонду захисних споруд інших суб'єктів господарювання. У цьому разі вищезазначені об'єкти мають знаходитися на такій відстані від закладів освіти, що дозволяє провести організовану, безпечну та швидку евакуацію до них працівників та дітей у разі виникнення загрози (згідно будівельних норм — до 500 м, з урахуванням наявного досвіду організації захисту населення в умовах збройної агресії Російської Федерації рекомендовано — до 100 м).

⇒ Відпустки в умовах воєнного стану

 

Рекомендації з облаштування укриттів

Відповідно до документа, укриття мають розміщуватись у підвальному або цокольному поверхах, а за умови наявності огороджувальних будівельних конструкцій – на першому поверсі будівлі.

Укриття мають забезпечуватися електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації, мати примусову або природну вентиляцію. За відсутності в об’єктах будівництва водопостачання і каналізації вони повинні мати окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот.

Також в укриттях мають бути не менше ніж два евакуаційні виходи, один з яких може бути аварійним. У разі планування укриття у споруді подвійного призначення або найпростішому укритті місткістю менше 50 осіб у ньому допускається наявність одного евакуаційного виходу.

Через приміщення, призначені для перебування дітей, не мають проходити водопровідні та каналізаційні магістралі.

Приміщення повинні мати рівну підлогу, придатну для встановлення лав, нар, інших місць для сидіння та лежання.

Висота приміщень має становити не менше 2 м, допускається не менше 1,8 м, якщо це було передбачено проектною документацією.

Місткість споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів обраховується з розрахунку: 0,6 кв.м площі основних приміщень на одну особу.

Обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервного перебування в них людей впродовж не менше 48 годин.

Тому найпростіші укриття мають забезпечуються місцями для сидіння або лежання, ємностями з питною водою, контейнерами для зберігання продуктів харчування, резервним штучним освітленням, первинними засобами пожежогасіння, засобами надання медичної допомоги, засобами зв’язку і оповіщення, шанцевим інструментом.

Також у рекомендаціях зазначено, що заклади освіти можуть використовувати в якості укриттів приміщення інших суб'єктів господарювання. Укриття мають знаходитися на відстані до 100 м від закладу освіти.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді