Як зробити нетрадиційні музичні інструменти

Які музичні інструменти діти можуть виготовити власноруч та як їх застосовувати

Музичний інструмент для дитини — символ музики, а той, хто грає на ньому, — майже чарівник. Залучення дошкільника до створення дитячих музичних інструментів дає йому можливість відчути себе творцем, заохочує уважніше ставитися до звуків, по-іншому сприймати навколишнє середовище.

Адвент-календар «Запалюємо святковий настрій»

Граючи на нетрадиційних інструментах, діти спілкуються, фантазують та самореалізуються; переживають музику як радість і задоволення. Вони знаходять власні форми спілкування з музикою: діючи з такими інструментами, кожна дитина дізнається, яким може бути звук від удару, погладжування, трусіння предмета, постукування по ньому пальцем, долонею тощо.

Навчання дітей гри на музичних інструментах:

  • сприяє вихованню відповідальності, адже формує вміння грати в ансамблі, співпрацювати одне з одним
  • допомагає долати невпевненість і нерішучість
  • розширює музичний кругозір
  • сприяє розвитку природних здібностей та психічних процесів — відчуття ритму, музичної пам’яті, художнього смаку, творчої ініціативи, мислення, уяви тощо.

Як зробити нетрадиційні музичні інструментиРозмальовка для дошкільників «Музичне рандеву»

Найдоступнішими для виготовлення є шумові музичні інструменти. Вони дають змогу дитині по-новому дослухатися до звуків навколо. Трохи бажання, фантазії — і отримуємо шумілки, стукалки, шелестунчики, дзенькалки тощо.

За допомогою шумових інструментів дитина може:

  • грати під фонограму
  • добирати ритмічний акомпанемент до дитячих пісень
  • імпровізувати звукові картини на задану тему
  • ілюструвати вірші звуками
  • створювати шумову казку.

Звукове ілюстрування віршів — це ритмічні й темброво-звукові вправляння. Ритм, укладений у словах, діти відчувають природно й відтворюють без труднощів. Його можна проплескати або виконати на будь-якому шумовому інструменті (див. Додаток 2). Основою для мовних вправ є дитячий фольклор: лічилки, дражнилки, кричалки, забавлянки, примовки, заклички тощо. Цікавою для дітей формою музично-ритмічних ігор із шумовими інструментами є т акож шумові казки.

Як зробити нетрадиційні музичні інструментиЯк зробити бубон

Як виготовити дитячі музичні інструменти власноруч

Веселі коробочки

Цей шумовий дитячий інструмент виготовляють з контейнерів від шоколадних яєць або порожніх картонних коробок від кремів, парфумерії. Наповнювачем може бути крупа (рис, гречка, горох) або дрібні намистини, ґудзики тощо.

Дзенькалки

Кільце для гардин та металеві бігуді з’єднують між собою й у такий спосіб створюють чудовий музичний інструмент.

Скрипунці

Усередину мішечків із тканини кладуть зім’яту упаковку від круп, печива, макаронних виробів тощо. Зминаючи такий мішечок, видобувають скрипучий звук.

Барабанчик

Цей шумовий інструмент виготовляють із жерстяної консервної банки з капроновою кришкою. До неї приєднують звичайну резинку, її кінці ховають під кришку. Жерстяну банку за допомогою резинки фіксують на долоні. Інструмент — готовий, на ньому можна грати за допомогою дерев’яної палички або пальчиками.

Гребінець-тріскунець

Знадобиться звичайний гребінець, бажано з великими зубцями. Для отримання характерного звука по ньому водять паличкою.

Стукалка

Беруть дві дощечки, до кожної прикріплюють невеликі ручки, аби зручно було тримати їх у руках. Музичний інструмент-стукалка — готовий!

Цокотуха

Для виготовлення цього інструмента беруть торбинку з тканини розміром 20×10 см, заповнюють її до половини пластмасовими кришками від пляшок. Якщо струшувати торбинку, то можна почути «цокотіння», схоже на звуки, які видають деякі птахи і тварини.

Шелестунчики

Цей саморобний музичний інструмент дасть змогу зімітувати шум вітру чи шелест листя. Виготовляють його зі звичайної палички, на одному кінці якої прикріплюють торбинки з плівки або вузькі смужки гофрованого паперу.

Музична веселка

Назву цей музичний інструмент отримав через характерне оформлення. На гачки, прикріплені до міцної опори, підвішують невеликі пляшки з прозорого скла. У них наливають різноколірну рідину. Легкими ударами палички від металофона отримуємо ніжний звук.

Шейкер

У коробки циліндричної форми (з-під чіпсів, плівок для побутового використання, фольги для запікання тощо) насипають будь-який дрібний наповнювач, заклеюють відкриті сторони, за бажанням прикрашають.

Хлопавки

Знадобиться порожній тюбик з-під крему. Його потрібно покласти на долоню і вдарити по ньому долонею другої руки. Виходить характерний звук справжніх хлопавок. Слід зауважити, що порожній тюбик не має бути сплюснутим, необхідно надути його.

Бубонці

Звичайні бубонці, які використовують для рукоділля, можна використати і як шумовий інструмент в оркестрі. Варто лише пришити їх до резинки для волосся або кольорової стрічки — інструмент готовий до використання.

Як зробити нетрадиційні музичні інструментиГра з барабанами

Звукове ілюстрування

Скачайте твори для звукового ілюстрування:

Світлана Мись, музичний керівник дошкільного навчального закладу № 7,
м. Снігурівка, Миколаївська обл.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді