Методичні рекомендації як оцінювати учнів, що перебувають за кордоном

МОН надані рекомендації щодо оцінювання учнів, які наразі перебувають за кордоном

Оцінювання дітей за кордономЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

У Міністерстві освіти та науки надали методичні рекомендації щодо особливостей здійснення оцінювання результатів навчання здобувачів освіти, які наразі перебувають за кордоном.

Відповідні рекомендації розроблені з метою забезпечення прав дітей, які внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації вимушено опинилися за межами України.

Таким чином у Міносвіти зауважують, що тематичне, семестрове та річне оцінювання, результатів навчання школярів може здійснюватися за потреби з використанням технологій дистанційного навчання та засобів зв'язку.

Як зазначається у документі освітнього відомства, оцінювання результатів навчання учнів, які одночасно здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України, із тих предметів, які вивчаються в закордонній школі та відповідають предметам української типової освітньої програми, рекомендовано здійснювати на підставі результатів, отриманих у закордонному закладі освіти.

Щодо переведення оцінок у 12-бальну систему, то в межах автономії заклад освіти здійснюватиме самостійно.

Ті предмети, які школярі не вивчали в закладі освіти країни перебування (українська, мова, українська література, історія України, географія України, захист України, правознавство), мають оцінювати вчителі з українського закладу освіти з використанням технологій дистанційного навчання.

Річне оцінювання школярів здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.

Окрім того, у Міністерстві освіти та науки наголошують, що річна оцінка не обов'язково має бути середнім арифметичним оцінок за І та ІІ семестри. Під час виставлення річної оцінки може враховуватися динаміка особистих результатів навчання учня з предмета та сформованість у нього уміння застосовувати набуті знання.

Педагогічна рада закладу освіти може самостійно вирішити проводити семестрове та річне оцінювання учнів 5-8 та 10 класів за 12-бальною шкалою або за двобальною («зараховано»/«не зараховано»).

Водночас річне оцінювання може бути проведено перед початком навчального року, зокрема з використанням технологій дистанційного навчання і засобів зв'язку.

В окремих випадках річне оцінювання може здійснюватися впродовж І семестру наступного навчального року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32437

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
250747

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді