Як обчислити відходи яєць курячих у дошкільному закладі
Запитання
Як розрахувати відсоток відходів яєць курячих за їх холодної кулінарної обробки в закладі дошкільної освіти?
Відповідь
Неїстівна частина курячих яєць за їх холодної кулінарної обробки становить 13% (додаток 6 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладі). Однак це стандартні відходи.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Аби визначити фактичну кількість відходів, виконайте три кроки:
- зважте нерозбите яйце куряче
- зважте шкаралупу після того, як розбили яйце
- складіть пропорцію.
Приклад обчислення відсотка відходів курячих яєць
Припустимо, вага яйця становить 45 г.
Після того як розбили яйце куряче, зважте його шкаралупу. Наприклад, її вага становить 5 г.
Тепер розрахуйте відсоток відходів. Для цього складіть таку пропорцію:
45 г — 100%
5 г — х
х = (5 г ÷ 45 г) × 100% = 11%
Ця цифра не перевищує стандартні відходи. Внесіть її в Зошит обліку відходів, зокрема вкажіть назву продукту харчування, дати надходження та використання, масу брутто й нетто, фактичні відходи у відсотках (п. 1.21 гл. 1 Інструкції).
З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
- «Дорожня карта» організації харчування дітей у дошкільному закладі
- Контроль якості та безпечності страв у дошкільному закладі
- Виконання норм харчування у дошкільному навчальному закладі
- 8 кроків до меню-розкладу в закладі дошкільної освіти
- Як вести Журнал бракеражу готової продукції в дошкільному закладі