Чи можна вводити вафлі в дитячий раціон у дошкільному закладі
Запитання
Чи можна в дитячий раціон у закладі дошкільної освіти вводити вафлі? Які саме?
Відповідь
Так, можна.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Вафлі та печиво належать до однієї групи кондитерських виробів (додаток 2 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладі). Їх співвідношення в дитячому раціоні становить 40% від усіх кондитерських виробів.
Нормативні документи з організації харчування в закладах освіти не містять чітких рекомендацій, які саме вафлі вводити в дитячий раціон. Є лише заборона (п. 4.7 гл. 4 Інструкції) використовувати продукти харчування, які містять:
- синтетичні барвники
- ароматизатори
- підсолоджувачі
- підсилювачі смаку
- консерванти.
Тож коли замовляєте вафлі, перевіряйте їх склад. Виробник повинен наводити на упаковці вичерпний перелік усіх інгредієнтів у порядку переваги їх масової частки, зокрема харчових добавок та ароматизаторів (пп. 2 п. 6 Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, затв. наказом Держспоживстандарту від 28.10.2010 № 487).
З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)