Відповідальність освітян щодо застосування української під час освітнього процесу має бути посилена

Українська — обов’язкова в шкільних укриттях і спортзалах: мовний омбудсмен

Застосування української в закладах освіти Як правильно писати: СКАЧАТИ

«Українська має лунати не лише на уроках, а й на перервах, у виховній роботі, на батьківських зборах, у бібліотеці, спортзалі чи бомбосховищі. Вчителі зобов’язані неухильно послуговуватися державною мовою, зміцнюючи повагу здобувачів освіти до основ національної ідентичності», — наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Зокрема він вважає, що відповідальність за застосування державної мови в навчальних закладах має бути посилена, оскільки за два перші тижні навчального року знову надходять повідомлення про порушення мовного законодавства.

Відповідно до пункту 14 частини першої статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» педагогічні працівники зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Нагадаємо, що журнал «Практика управління закладом освіти» має рубрику «Знаймо українську», яка неодмінно стане в пригодіі під час освітнього процесу. 

Окрім того, у липні 2024 були презентовані результати щорічного моніторингу функціонування української мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти. Головним висновком звіту стало те, що у минулому навчальному році поменшало використання української в освітніх просторах порівняно із 2022/2023. Це пов’язують зі зменшенням кількості старшокласників та їхніх батьків, які вважають державну мову своєю рідною (на 17% та 11% відповідно).

Джерело: Мовний омбудсмен 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14264

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32472

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251388

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді