Світовий банк фінансуватиме українську освіти в межах програми LEARN

Українська освіта отримає фінансування від Світового банку в межах програми LEARN

Фінансування української освіти

Накази з основної діяльності: як скласти

Міністерство освіти і науки України, Міністерство фінансів України та Світовий банк підписали низку угод за програмою LEARN — «Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні». Ініціатива LEARN розрахована на три роки з фінансуванням 415 млн доларів США.

Насамперед, програма LEARN отримуватиме фінансування через новий для України інструмент — «Програма кредитування, пов'язана з результатами» (Program-for-Results, PforR). Для її реалізації Міжнародний банк реконструкції та розвитку надасть позику на суму 235 млн доларів США, а Міжнародна асоціація розвитку — кредит розміром 150 млн доларів США. 

Щодо інвестиційної частини програми, то вона забезпечуватиметься коштом гранту Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції та реформування України в розмірі 30 млн доларів США.

«Війна створила нові виклики перед освітою, тому нам потрібно подвоїти наші зусилля. Держава згуртувала ресурси в три ключові пріоритети: безпеку дітей та освітян, здоров’я дітей і їхній розвиток. Сьогодні ми сфокусовані на залученні та інвестиціях коштів в освіту. Дякую партнерам зі Світового банку за фінансову допомогу, яка є надзвичайно важливою в цей складний час», — зауважив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Від початку повномасштабного вторгнення Світовий банк демонструє надзвичайну відданість, надаючи вчасну допомогу Україні для забезпечення пріоритетних бюджетних видатків. У межах різних фінансових механізмів уже надійшло приблизно 40 млрд доларів США, що дало можливість профінансувати пенсії, оплату праці працівників освіти та охорони здоров’я, забезпечити соціальний захист населення, підтримку енергоефективності, відбудови та агровиробництв. Наразі ми запускаємо новий проєкт, спрямований на підтримку однієї із ключових реформ, а саме у сфері освіти», — прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Окрім того, фінансування Програми кредитування, пов'язаного з результатами, надійде до загального фонду держбюджету після досягнення визначених результатів використання субвенцій та бюджетних програм МОН. 

Ці кошти спрямують на поліпшення умов для навчання та викладання, зокрема на будівництво й модернізацію укриттів, закупівлю безпечних, інклюзивних й екологічно сталих автобусів для перевезення учнів, забезпечення учнів НУШ підручниками та підвищення кваліфікації вчителів і керівників шкіл за стандартами НУШ.

Також грантові кошти спрямують на флагманську реформу шкільної освіти в Україні — Нова українська школа. Грантові кошти підтримають пілотування НУШ у 8–9 класах базової школи та в 10–12 класах старшої профільної школи. Окрім цього, фінансування буде спрямовано на підсилення управлінських спроможностей МОН для реалізації реформи «Нова українська школа».

«У контексті стратегії Світового банку LEARN відіграватиме важливу роль у підтримці відновлення людського капіталу в Україні, надаючи особливу увагу результатам навчання. Результати навчання нерозривно пов’язані з навичками суспільства, продуктивністю та, зрештою, економічним зростанням. Наразі потреби сектору в Україні величезні: потреби у відновленні та реконструкції сектору освіти в наступні 10 років оцінюються в 13,9 мільярда доларів США. Що ми особливо цінуємо в LEARN — це подвійна спрямованість проєкту, а саме гуманітарна — відновлення доступу до очного навчання — та довгострокове розвиткове бачення, представлене реформою Нової української школи. Ця реформа не тільки модернізує освітній сектор, але й наблизить систему до стандартів Європейського Союзу», — акцентував Боб Сом, регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14249

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32451

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді