МОЗ опублікувало поради батькам щодо налагодження режиму сну дитини перед навчанням

Як допомогти дитині налагодити режим сну перед школою: поради для батьків від МОЗ

Режим сну в дітей шкільного віку

Як допомогти педагогу повернутися до роботи

Під час літніх канікул діти часто змінюють свій графік сну (лягають пізніше і сплять довше). А тому повернення до шкільного розпорядку дня може стати справжнім викликом як для учнів, так і для їхніх батьків.

Саме тому в Міністерстві охорони здоров’я опублікували корисні поради, які допоможуть дітям адаптуватися до нового режиму сну, а батькам підтримати своїх доньок і синів.

  • Плануйте повернення до шкільного режиму заздалегідь.

Як зауважують у МОН, починати налагоджувати режим сну потрібно завчасно, щоб перехід був плавним і менш стресовим для дитини. Це особливо важливо після тривалих літніх канікул, адже за цей час могли сформуватися звички сну, які значно відрізняються від тих, що необхідні для продуктивного навчального дня.

  • Вводьте новий графік поступово.

Батькам не варто намагатися відразу змінити звички дитини. Достатньо щодня пересувати час засинання та пробудження на 15-30 хвилин. Такий підхід дасть змогу організму школяра / школярки поступово звикнути до нового графіка й уникнути стресу.

  • Використовуйте нагадування на телефоні.

Для того, щоб не забути про новий графік сну, батьки і діти можуть використовувати нагадування на телефоні (наприклад, будильник, який сповіщатиме про час початку підготовки до сну). Так діти зможуть краще контролювати свій час і вчасно лягати спати.

  • Приклад батьків — ключ до успіху.

У МОЗ акцентують, що діти беруть приклад з дорослих. Якщо батьки самі дотримуються чіткого режиму дня, це стане для їхньої доньки / сина додатковим стимулом. Тому дорослим варто також лягали спати й прокидалися вчасно, особливо під час підготовки до навчального року.

  • Заплануйте цікаві заняття на ранок.

Аби дітям було легше прокидатися вранці, можна ввечері запланувати цікаві заняття чи події на початок наступного дня. Наприклад:

  • участь у денному літньому таборі;
  • ранкові ігри;
  • маленькі подорожі;
  • прогулянки;
  • спільні сніданки з сім’єю тощо.

Головне, щоб дитині було цікаво, тоді вона матиме мотивацію прокидатися вчасно.

  • Заплануйте вечірню рутину.

Важливу роль у формуванні графіка здорового сну відіграє вечірня рутина. Батьки можуть обрати для своєї дитини ті заходи, які сприяють її розслабленню й швидкому засинанню. Це може бути, наприклад, спокійна прогулянка перед сном або спільне читання цікавої книги.

За матеріалами МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14266

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32474

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251465

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді