На Харківщині очне навчання відбуватиметься лише в повноцінних захисних спорудах

Очне навчання на Харківщині можливе лише в повноцінних захисних укриттях — Олег Синєгубов

Навчання в захисних укриттях

Як організувати безпечний простір для дитини

Влада Харківщини не дозволятиме закладам освіти, які мають облаштовані найпростіші укриття в підвалах, створювати у сховищах «центри позашкільного спілкування чи навчання». Адже тоді школи зможуть підміняти поняття офлайн-освіти.

Таку інформацію зазначив очільник Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов під час щорічної освітянської конференції «Серпнева-2024«.

«У нас були такі приклади в приватних школах Харкова. Вони де-юре оформлювали найпростіші укриття як «центри позашкільного спілкування», однак фактично йшлося про одночасне зібрання великої кількості дітей в приміщеннях, які не є повністю безпечними. Навіть якщо ми дамо змогу дітям навчатися в школах очно, це відбуватиметься безпосередньо в повноцінних захисних спорудах, адже час підльоту ракети 30–40 секунд», — роз’яснив очільник ОВА.

Як він зауважив, у 2024 році російська армія обстрілювала цивільну інфраструктуру Харківщини понад 2 тисячі разів. А з початку повномасштабної війни пошкоджень зазнали 307 шкіл області, ще 48 — були зруйновані.

За його словами, 2024–2025 навчальний рік на Харківщині розпочнеться переважно онлайн. Очне навчання організують лише в тих закладах освіти, які мають повноцінні захисні споруди.

«Наразі в області триває реалізація пілотного проєкту будівництва 6 нових захисних споруд. Це дасть змогу вивести в офлайн понад 5 тисяч дітей. У майбутньому плануємо збудувати ще 48 таких укриттів», — акцентував Олег Синєгубов.

Він також відзначив, що частину учнів і учениць мають повернути до очного навчання до кінця поточного календарного року. Водночас у 2025 році офлайн-навчання планують запровадити в Красноградському й Лозівському районах (і, можливо, в Харківському).

Загалом до кінця 2024–2025 навчального року, як розповів Олег Синєгубов, Харківщина має «амбітні плани вивести в офлайн» майже 13 тисяч дітей. Для цього навчання в закладах освіти організовуватимуть у 2 зміни.

«На першому місці безпека учасників освітнього процесу. Зокрема, йдеться про максимальну віддаленість від лінії фронту та кордону з росією і наявність захисних споруд», — роз’яснив очільник Харківської ОВА.

Окрім того, Олег Синєгубов розповів про ситуацію в дошкільній освіті. Як він зазначив, більшість садочків Харківщини також розпочнуть навчальний рік онлайн. Проте, місцева влада максимально намагатиметься повернути дошкільнят до очного навчання. Серед можливих варіантів розглядають проведення занять для вихованців ЗДО в шкільних укриттях.

За інформацією НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14263

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32472

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді