В УЦОЯО планують удосконалити тестування ДПА для 4-х і 9-х класів

ДПА для учнів 4-х і 9-х класів: як планують вдосконалити тестування та чи проводитимуть його у 2025 році

Тестування ДПА для 4-х і 9-х класів

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

В Україні планують запровадити вдосконалену державну підсумкову атестацію для учнів 4-х та 9-х класів. Перший етап апробації деяких складників ДПА для 4-класників відбувся навесні 2024 року. Пілотне тестування для 9-класників планують провести у 2026 році.

Таку інформацію зазначили в Українському центрі оцінювання якості освіти. 

У 2017 році УЦОЯО ініціював розроблення комплексної «Стратегії розвитку освітніх оцінювань у сфері загальної середньої освіти в Україні до 2030 року» (затвердили у 2019 році). У стратегії визначено, які освітні оцінювання варто запровадити з огляду на імплементацію концепції Нової української школи.

Планувалося, що впровадження цих компонентів відбуватиметься поступово, згідно за графіком. Однак цьому спочатку завадила пандемія COVID-19, а згодом повномасштабне вторгнення.

Проте, навесні 2024 року відбулося пілотування окремих складників ДПА для 4-класників. Його результати показали, що модель оцінювання навчальних результатів учнів і учениць вимагає певних змін. Тому у 2025 році УЦОЯО проведе 2-й етап апробації ДПА-4.

«Дані, отримані за його підсумками, не позначаться на підсумкових (річних) оцінках учнів/учениць, натомість їх використають для уточнення підходів до оцінювання, розроблення моделі тестування, яка має забезпечувати якомога повніше охоплення обов’язкових результатів навчання, визначених новим Державним стандартом початкової освіти й чинними освітніми програмами для початкової школи», — зауважили в УЦОЯО.

Як повідомили в центрі, більшим викликом є розробка моделі оцінювання для 9-класників. Зокрема, через те, що кількість освітніх галузей, які має охопити ДПА–9, є посутньо більшою, порівнюючи з початковою школою. Також українські учні 9-х класів навчаються за десятками різних модельних навчальних програм, що відрізняються за змістом.

В УЦОЯО вважають, що найбільш імовірним форматом проведення ДПА для 9-х класів буде комп’ютерне тестування, результати якого будуть доступні як для педагогів, так і учнів.

«Зрозуміло, що проведення ДПА–9 на комп’ютерній основі пов’язане з багатьма проблемами: від якості техніки в закладах до дотримання академічної доброчесності під час проведення тестувань. Процес імплементації нової моделі ДПА–9 буде тривалим і багаторічним», — акцентували в центрі.

Наразі фахівці вже почали підготовку до розроблення такої моделі оцінювання навчальних досягнень учнів і учениць 9-х класів.

Окрім того, в центрі планують, що здобуті знання та навички 9-класників оцінюватимуть не лише з мовно-літературної та математичної галузі, а й з:

  • громадянської освіти;
  • історичної галузі;
  • іноземних мов;
  • природничих галузей.

«Наразі плануємо, що вже у 2026 році ми попросимо деякі заклади освіти долучитися до пілотування ДПА–9. Як і у випадку з ДПА–4, участь буде добровільною, а результати використовуватимуть лише для вдосконалення розроблюваних підходів», — наголосили в УЦОЯО.

За інформацією УЦОЯО

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14258

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32461

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді