Україна досліджує досвід інклюзивної освіти у Великій Британії

МОН вивчає досвід інклюзивної професійної освіти Великої Британії

Інклюзивна професійна освіта

Як організувати співпрацю з батьками дітей з ООП

У Міністерстві освіти і науки України продовжують роботу над удосконаленням системи професійної освіти для осіб з особливими освітніми потребами (ООП). У межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, створеної за ініціативою першої леді Олени Зеленської, було проведено детальне вивчення успішних практик інклюзивної професійної освіти у Великій Британії.

Таким чином досвід Великої Британії демонструє комплексний підхід до забезпечення доступності та якості професійної освіти для осіб з ООП. Ключовим елементом британської системи є тісна співпраця між закладами освіти, роботодавцями та громадськими організаціями.

Щодо найцікавіших практик, які можуть бути адаптовані в Україні, то можна виділити програми підтримуваного стажування й інклюзивного учнівства. Ці моделі дають змогу здобувачам освіти з ООП набути реального досвіду роботи та підвищити шанси на подальше працевлаштування.

Також особливе значення у Великій Британії надають професійній орієнтації та плануванню кар'єри для осіб з ООП. Програми на кшталт «Підготовка до дорослого життя» допомагають молодим людям з ООП успішно переходити від навчання до професійної діяльності.

Окрім того, важливим аспектом є залучення самих здобувачів освіти з ООП до процесів управління та ухвалення рішень у сфері освітньої політики. Цей досвід може бути корисним для посилення інклюзивності української системи професійної освіти. 

Зі свого боку МОН розглядає можливості адаптації британських моделей до українських реалій, зокрема в межах реалізації Дорожньої карти розвитку професійної (професійно-технічної) освіти для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на період до 2030 року.

Вивчення міжнародного досвіду — важливий крок у створенні інклюзивної системи професійної освіти в Україні, яка забезпечить рівні можливості для всіх здобувачів освіти та сприятиме їхній успішній інтеграції у професійне життя.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Якою вбачають профільну школу за десять років

На 2027 рік заплановано старт кардинально оновленої профільної середньої освіти. Така ціль визначена у Концепції Нової української школи. У якому ж напрямі рухатиметься реформа
21429

Підготовка до захисту науково-дослідницької роботи в Малій академії наук

Багато талановитих учнів, які є членами Малої академії наук, щороку готуються презентувати свої напрацювання перед аудиторією. На що варто звернути особливу увагу науковим і педагогічним керівникам, щоб гідно підготувати учнів до захисту науково-дослідницької роботи?
11788

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді