Цього навчального року школярі-ВПО навчатимуться у своїх школах дистанційно

Цьогоріч учні-ВПО зможуть продовжити навчатися дистанційно у своїх школах

Навчання учнів-ВПО цьогоріч

Накази з основної діяльності: як скласти

Повноцінне впровадження комплексної політики «Школа офлайн» розпочнеться з вересня 2025 року. Тобто цьогоріч вчителі й діти з-поміж ВПО зможуть і далі працювати та навчатися в дистанційному форматі у своїх школах.

Таку інформацію зазначила проєктна менеджерка «Школи офлайн» Надія Кузьмичова.

Як відомо, у проєкті наказу МОН №850 є частина щодо реалізації комплексної політики «Школа офлайн», яка має на меті, щоб якомога більше українських учнів і учениць повернулися до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. 

Зокрема, це стосується дітей-ВПО, які продовжують навчатися онлайн у «своїх школах». Саме тому наразі триває громадське обговорення змін до низки нормативних документів, які стосуються навчання учнів-ВПО і школярів на ТОТ.

Зі свого боку МОН створило спеціальну робочу групу для вдосконалення змісту наказу №850.

Як зауважила Надія Кузьмичова, МОН очікує, що всі накази, які стосуються комплексної політики «Школа офлайн», підпишуть у серпні 2024 року. Це дасть змогу створити нормативне підґрунтя для впровадження необхідних змін. Однак частина областей вже «втілюють окремі інструменти» цієї політики.

«Цей рік важливий як перехідний пілотний етап. Проте, якщо область не готова й не спроможна втілювати зміни вже цього вересня, це не буде порушенням. Школи можуть працювати так, як звикли, усвідомлюючи, що з наступного вересня вони вже зобов’язані впроваджувати ці зміни», — акцентувала менеджерка проєкту.

Таким чином цьогоріч вчителі-ВПО зможуть і далі працювати в дистанційному форматі, а учні-ВПО — навчатися онлайн у своїх школах. Адже, як наголосила Надія Кузьмичова, перехід у школу за місцем проживання в новому навчальному році не буде обов’язковим (але діти за бажанням матимуть таку можливість). Проте, з 1 вересня 2025 року батьки будуть зобов’язані перевести дитину у місцевий заклад освіти, який працює офлайн.

«Але навіть у такому разі в дитини залишається право навчатися дистанційно, якщо в школі за місцем проживання, наприклад, немає вільних місць або вона не обладнана укриттям. Є цілий перелік таких умов, за яких право на дистанційне навчання може бути реалізоване», — підкреслила вона.

За інформацією Освіторія.Медіа

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14265

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32472

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251401

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді