Кабмін затвердив Національну стратегію розвитку фінансової грамотності

В Україні затвердили Національну стратегію розвитку фінансової грамотності для дітей і дорослих: що вона передбачає

Розвиток фінансової грамотності населення

Фізичне та емоційне напруження: як допомогти дітям

Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року. Вона має сприяти:

  • підвищенню фінансової обізнаності населення;
  • зростанню впевненості громадян під час ухвалення фінансових рішень;
  • формуванню раціональної фінансової поведінки.

Детальніше ознайомитися зі змістом стратегії можна в прикріпленому документі. 

Над Стратегією працювали в межах міжвідомчої робочої групи та консультативної платформи з червня 2021 року (з перервою через повномасштабне вторгнення росії). Під час її створення фахівці врахували найкращі міжнародні практики, зокрема:

  • рекомендації з фінансової грамотності Ради Організації економічного співробітництва та розвитку;
  • методологічні настанови Міжнародної мережі фінансової освіти.

За інформацією НБУ, затвердження Стратегії допоможе об’єднати зусилля багатьох сторін і забезпечить масштабування заходів із підвищення фінансової обізнаності для різних цільових груп.

Таким чином, її реалізацію проводитимуть за наступними напрямами:

  1. якісна базова фінансова освіта — заходи з підвищення фінансової грамотності для дошкільнят, школярів і студентів. Зокрема, створення навчальних ресурсів, модернізація навчальних програм і впровадження нового обов’язкового курсу «Підприємництво і фінансова грамотність» з 2025 року у 8 класах та з 2026 року у 9 класах у всіх школах України;
  2. відповідальне фінансове життя — підвищення фінансової грамотності дорослого населення через навчальні ресурси;
  3. фінансово обізнані підприємці — комплексний підхід, який, зокрема, передбачатиме створення рамки фінансових компетентностей підприємців і проведення освітніх заходів для підприємців-початківців та представників малого бізнесу;
  4. просунута цифрова фінансова грамотність — створення навчальних матеріалів про цифрові фінансові послуги, платіжну безпеку й захист від кіберзлочинності;
  5. сприятлива екосистема для розвитку фінансової грамотності — налагодження співпраці як усередині України, так і з представниками міжнародних організацій та інших країн.

«Якщо в попередні роки у фокусі уваги заходів з фінансової грамотності перебували насамперед діти та молодь — українці з найнижчим рівнем фінансової грамотності, то тепер проводитимуть також роботу з підприємцями й дорослим населенням, зокрема, з ветеранами, внутрішньо переміщеними особами й людьми старшого віку», — зауважили в Національному банку України.

За матеріалами НБУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Учнівське самоврядування в закладі освіти

Формувати соціалізовану особистість з демократичними поглядами і вмінням працювати в команді – одна з важливих вимог сучасної освіти, яка найкраще реалізується через педагогіку партнерства, однією із форм якої є учнівське самоврядування.
14319

Педагогічна рада школи: функції та планування

Засідання педагогічної ради — важлива частина роботи закладу освіти. Її актуальність — у колегіальному прийнятті рішень. Розгляньмо функції педагогічної ради та особливості підготовки до засідань. Скачайте циклограму засідань педради
44363

Синхронне й асинхронне дистанційне навчання

Школи та учні вже пристосувались до нового формату навчання. Досить важко вибрати формат змішаного навчання з правильною комбінацією занять, яка була б комфортною і для закладу, і для учнів. Також потрібно обрати онлайн режим роботи – він може бути синхронним чи асинхронним. Давайте разом розбиратися в чому різниця.
87520

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді