Роз’яснення омбудсмена щодо кількості дітей в одному класі

До 24 дітей в одному класі: освітній омбудсмен пояснив, як з 1 вересня діятиме нова норма

Кількість дітей в одному класіЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

З 1 вересня 2024 року набуде чинності норма частини 2 статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Згідно з нею, кількість учнів у класах початкової школи (державного чи комунального закладу освіти) має бути від 5 до 24 учнів.

Таку інформацію зазначили в Офісі освітнього омбудсмена. 

Насамперед упровадження відповідних змін є частиною реалізації реформи «Нова українська школа». Це дасть змогу:

  • зменшити навантаження на вчителя;
  • забезпечити індивідуальний підхід до кожного учня;
  • орієнтуватися на потреби учня в навчанні.

Як зауважив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, така норма стосується лише майбутніх першокласників. Наповнюваність класів учнями, які розпочали навчання у попередніх роках, залишається в тих нормативах, що діяли до набрання чинності норми про 24 учні.

Зокрема, в умовах воєнного стану ця норма чинна не для всіх форм навчання. Вона стосується лише очного (денного) та вечірнього навчання. Проте за словами омбудсмена, норма буде чинною й для класів зі змішаним форматом.

Таким чином у 1-х класах з очною формою навчання не може навчатися понад 24 учні, а в класах з дистанційною формою на період воєнного стану може бути й більше дітей.

Освітній омбудсмен також підкреслив, що зараз формула розподілу освітньої субвенції не враховує зміни щодо нової максимальної наповнюваності 1-х класів.

Окрім того, відповідно до Порядку поділу класів на групи при вивченні української мови та інших мов (включаючи іноземну мову), які не є мовами навчання в школі, поділ учнів на групи здійснюється, якщо в класі більше, ніж 27 осіб. Тому, як зазначив освітній омбудсмен, виникає запитання, у який спосіб здійснювати поділ на групи 1-х класів, якщо там 24 учні.

Саме тому Сергій Горбачов уже надіслав запит до Міністерства освіти і науки України з проханням надати роз’яснення щодо проблемних питань, а саме:

  • чи доцільно застосовувати норму про 24 учні до шкіл і класів, які вчаться за змішаною формою;
  • як ділити клас на групи для вивчення окремих предметів;
  • чи будуть внесені зміни про розподіл субвенції на таку кількість дітей у класі;
  • чи реально під час війни реалізувати цю норму.

За матеріалами Офісу освітнього омбудсмена

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді