В Україні можуть запровадити ЗНО з мов національних меншин

МОН розгляне питання про проведення ЗНО з мов нацменшин

ЗНО з мов національних меншин

Експертиза цінності документів: як провести

У Міністерстві освіти і науки розглянуть можливість запровадження зовнішнього незалежного оцінювання з мов національних меншин, які є мовами Європейського Союзу. Відповідне питання опрацює спеціально створена робоча група.

Таку інформацію зазначено в Наказі МОН, детальніше з яким можна ознайомитися в прикріпленому документі. 

Відповідна ініціатива спрямована на виконання пункту 2.4 «Дорожньої карти щодо створення умов для підвищення якості навчання державною мовою та мовами корінних народів і національних меншин (спільнот) у ЗЗСО України на 2023-2027 роки».

Зокрема, у МОН врахували листи Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та Ради представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України.

До складу робочої групи увійшли:

  • представники МОН;
  • фахівці Українського центру оцінювання якості освіти;
  • представники громадських організацій та об’єднань корінних народів і національних меншин.

Під час роботи над питанням фахівці розглянуть можливість запровадження в Україні для випускників і випускниць закладів освіти, у яких навчання відбувається мовами корінних народів і національних меншин (спільнот), спеціального ЗНО. Утім, тестування пропонують проводити лише з мов, які є офіційними мовами ЄС, наприклад, угорської чи румунської. 

Свої пропозиції робоча група має подати Директорату шкільної освіти до 1 червня 2024 року.

За інформацією НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді