Кабмін ухвалив зміни про щорічні гранти молодим ученим і докторам наук

Уряд ухвалив рішення про щорічні гранти молодим ученим та докторам наук

Система грантів молодим вченим і науковцям

Експертиза цінності документів: як провести

26 березня в Кабінеті Міністрів України затвердили проєкт Указу Президента України «Про внесення змін до деяких Указів Президента України щодо щорічних грантів Президента України молодим ученим та докторам наук». 

Метою відповідного Указу є забезпечення активної участі молодих учених у науковій та науково-технічній діяльності.

Основні зміни, що будуть впроваджені:

  • Урядом пропонується відновлення надання 77 щорічних грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених та 20 щорічних грантів Президента України для здійснення наукових досліджень докторами наук, запроваджених у 2003 та 2009 роках відповідними Указами Президента України. Відтепер буде відновлено: починаючи з 2025 року — конкурсні відбори, а з 2026 року — надання грантів Президента України для молодих учених та грантів Президента України докторам наук для проведення наукових досліджень за результатами таких конкурсів.
  • Національний фонд досліджень забезпечуватиме (і) проведення конкурсів наукових проєктів на отримання грантів за правилами, встановленими цим фондом, та (її) їхню реалізацію за договорами, укладеними з цим фондом. Раніше конкурси наукових проєктів проводилися Державним фондом фундаментальних досліджень.

Атестаційні листи: алгоритм роботи

Окрім того, оновлення Указу також стосуються:

  • Указу Президента України від 9 квітня 2002 року № 315 «Про додаткові заходи щодо підтримки молодих учених».
  • Указу Президента України від 16 травня 2008 року № 444 «Про додаткові заходи щодо забезпечення розвитку наукової сфери».
  • Положення про порядок надання грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених, затвердженого Указом Президента України від 24 грудня 2002 року № 1210/2002.
  • Положення про щорічні гранти Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень, затвердженого Указом Президента України від 17 червня 2009 року № 446/2009.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10020

Мозковий штурм — інструмент сучасної педагогічної ради

«Сучасна педагогічна рада» — поняття широке і нечітке. Тут можна розуміти інноваційну, інтерактивну, нестандартну форми проведення педради, а чи яку іншу, не менш цікаву. Ми ж зупинимося на методі брейнштормінгу, або мозкового штурму, який дедалі більше входить в освітню практику і є ознакою нетрадиційного підходу керівництва у виборі форм роботи з педагогами
12296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді