Нові проєкти для відновлення освіти на деокупованих територіях Харківщини

Освітні простори замість підвалів, цифрові «вулики» й «Catch Up» програми: як відбувається відновлення освіти на деокупованих територіях

Безпечне освітнє середовища на Харківщині

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Відповідно до результатів дослідження, мотивація до онлайн-навчання в учнів і учениць Харківщини є занизькою. А дистанційний формат не забезпечує всіх освітніх потреб дітей та підлітків. Саме тому в регіоні планують реалізацію проєктів, які будуть альтернативами метрошколи.

Таку інформацію зазначив керівник Харківського координаційного гуманітарного центру Євген Коляда під час Міжнародної освітньої офлайн-конференції «Kharkiv: Education Under Ground», яку організувала ГО «Я І МОЯ ШКОЛА». 

Як він зауважив, у межах запланованих проєктів передбачено переобладнання підвальних приміщень під освітні простори для дошкільнят (особливо), а також учнів і учениць початкової, середньої та старшої школи.

Також посадовець акцентував на тому, що військова адміністрація має дозволяти цим просторам запроваджувати навчання саме офлайн, адже дистанційна освіта протягом останніх 5 років на Харківщині значно вплинула на рівень знань і соціалізацію дітей та підлітків.

Окрім того, над цією проблемою працює благодійний фонд «SavEd». Саме тому для подолання освітніх втрат і забезпечення доступу до навчання, фонд відкриває в громадах Харківщини (і на деокупованих територіях), сучасні цифрові освітні центри — «вулики». У них діти й підлітки можуть отримати безперебійний доступ до освітнього процесу й підтримку педагогів-тьюторів, зокрема, психологічну.

Для того, щоб подолати навчальні втрати учнів і учениць від 8 до 17 років, а також надати їм психосоціальну підтримку, для школярів і школярок планують також запустити «Catch Up» програми. Їх впровадження заплановане в 30 центрах на території 13 областей України, серед яких і Харківська. За словами виконавчого директора освітньої фундації «МрійДій» Артура Пройдакова, у межах проєкту учні та учениці вивчатимуть 2 основні дисципліни:

  • математику;
  • українську мову.

За інформацією НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4920

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10329

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді