У дитсадках України проведуть перевірки щодо їх назв

«Треба покласти край!»: мовний омбудсмен наказав перевірити назви дитсадків

Відповідність назв дитсадків до державних стандартів

Чи зобов’язані керівники закладів освіти подавати декларацію

Назви державних та приватних дитсадків мають відповідати нормам українського правопису та стандартам державної мови. Про подібні порушення надходить багато скарг до Уповноваженого із захисту державної мови.

Саме тому мовний омбудсмен Тарас Кремінь звернувся до органів місцевої влади та очільників закладів освіти. Зокрема через те, що назви дитсадків мають російськомовний характер.

За його словами, окремі назви не відповідають стандартам державної мови, а деякі — просто здоровому глузду.

Таким чином під час вибіркової перевірки назв були виявлені наступні назви дитсадків: «Івушка», «Ладоньки», «Карандашкіно», «Солнишко», «Кузнєчик», «Васильок», «Топольок», «Зоренька», «Заїнька», «Черьомушки», «Рома+Машка», «КульБабочка», «Инжераш», «Мугурел», «Універсул прікіндеїлор», «Ендекерт», «Пачірта», «Монтессорі фемелі», «Британіка кідс», «Спік Інглиш», Грінрайс кідс» тощо.

«Зросійщені, подекуди іншомовні назви переважно зустрічаються на теренах східних та південних областей України, але іншомовні покручі присутні скрізь, і цьому потрібно покласти край! Маємо рішуче відстоювати пріоритет державної мови в усіх сферах життя, адже це — зміцнення національних інтересів та посилення національної безпеки», — акцентував омбудсмен Тарас Кремінь.

Він також закликав місцеву владу докласти максимальних зусиль, щоб назавжди позбутися іншомовних покручів у назвах закладів дошкільної освіти.

Зауважимо, що відповідно до частини другої-четвертої статті 39 Закону про мову офіційні назви органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності мають бути державною мовою.

Джерело: Уповноважений із захисту державної мови

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4946

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді