У МОН планують оновити систему нарахування зарплати педагогам

«Крім базової ставки, існує 52 надбавки, які можуть отримувати педагоги»: Андрій Сташків наголосив про потреби змін у системі оплати праці

Система нарахування зарплати педагогам

Підвищення заробітної плати-2024

Система оплати праці українських вчителів зараз є занадто складною. Зокрема, крім базової ставки, існує 52 надбавки, які педагоги й педагогині можуть отримувати за тих чи тих умов.

Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків під час презентації результатів дослідження «Нова українська школа в 5–6-х класах: виклики впровадження». 

Як він зауважив, відповідна система нарахування заробітної плати педагогів є непрозорою. А тому вчителі не можуть прогнозувати її розмір.

Він також відзначив, що згідно зі «Стратегічним планом діяльності МОН до 2027 року», оновлення системи оплати праці вчителів є одним із пріоритетних напрямів роботи міністерства на найближчі роки.

«Одночасно це буде відбуватися з переосмисленням системи оцінки професійного розвитку вчителя та системи атестації, для того, щоб вони більше відповідали сучасним потребам і очікуванням», — акцентував заступник очільника МОН.

Проте за його словами, в умовах обмеженого державного бюджету й воєнного стану в державі, коли левова частка коштів спрямована на Сили оборони, говорити про значне збільшення зарплат педагогів неможливо.

Окрім того, Андрій Сташків наголосив, що цьогоріч усе ж заплановане збільшення на 20% видатків на зарплати вчителям у межах підвищення розміру мінімальної заробітної плати.

Також минулого року Уряд України повернув фінансування реформи «Нова українська школа». Кошти, які залишилися, громади зможуть використати цьогоріч. У 2024 році Кабінет Міністрів України підтримав рішення про виділення ще 1,5 мільярда гривень освітньої субвенції.

«Зокрема, субвенція передбачає 400 тисяч гривень на 1 пілотний клас НУШ. … Ми працюємо над тим, щоб матеріально-технічне забезпечення класів базової школи, які навчаються за програмою “НУШ”, досягло рівня початкової школи», — зазначив заступник міністра освіти і науки.

Джерело: НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4920

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10329

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді