Яких студентів можуть мобілізувати в 2024 році?

Нардеп Веніславський розповів, кого із студентів мобілізують у 2024 році

Мобілізація серед студентів

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

В Україні триває воєнний стан та мобілізація. Призвати на службу можуть навіть студентів, проте не всіх. 

Таку інформацію зазначив народний депутат і член парламентського комітету з питань нацбезпеки Федір Веніславський.

За його словами, у новому законопроєкті, який готують до другого читання, не передбачили права на відстрочку від мобілізації для тих, хто здобуває другу вищу освіту.

«Українцям збережуть право на відстрочку від мобілізації під час здобуття вищої освіти, проте можливість для зловживань, якими користуються ухилянти, усунуть», — зауважив народний депутат.

Проте йдеться мова про тих студентів-чоловіків, які є призивного віку та здобувають другу чи третю, четверту вищу освіту. 

«Ми зберігаємо право на відстрочку. І це рішення для здобуття послідовної освіти: середньоспеціальна, передвища, вища і магістерська, а також аспірантура. Якщо послідовно людина йде по цих щаблях освіти, вона зберігає право на відстрочку від призову», — пояснив посадовець.

Зокрема, Федір Веніславський наголосив, що в Україні безоплатно можна здобути першу вищу освіту і наступні послідовні ступені. Друга вища освіта іншого профілю — за контрактом.

Він також акцентував, що після 24 лютого 2022 року окремі заклади вищої освіти брали на контракт практично всіх охочих.

«Фактично людина за 20 тисяч гривень отримувала відстрочку від призову на мобілізацію. Ми це перекриваємо», — підкреслив член парламентського комітету.

Джерело: OBOZ.UA

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді