У Харкові розповіли про діяльність і подальший розвиток метрошколи

Можливості метрошколи вичерпані й варто рухатися далі — Ігор Терехов

Робота метрошколи в Харкові

Підвищення заробітної плати-2024

У Харківській метрошколі офлайн зараз навчаються 2 196 учнів і учениць. Ще 108 тисяч дітей з усього світу здобувають освіту в харківських ЗЗСО дистанційно.

Таку інформацію зазначив міський голова Харкова Ігор Терехов під час Міжнародної освітньої офлайн-конференції «Kharkiv: Education Under Ground». 

Заклади освіти Харківщини працюють у дистанційному форматі вже 5 рік поспіль. Спочатку перехід в онлайн-режим відбувся через пандемією Covid-19, а зараз безпековою ситуацією через повномасштабне вторгнення росії.

Як зауважила директорка Департаменту освіти і науки Харківської міської ради Ольги Деменко, наразі в місті пошкоджено 248 закладів освіти, а це 56% від їхньої загальної кількості.

Проте дистанційне навчання не може повноцінно замінити учням і ученицям живе спілкування з учителями й однолітками, та негативно впливає на соціалізацію, мотивацію та емоційний стан дітей і підлітків, а також на якість засвоєння ними знань.

Саме тому для повернення школярів і школярок в офлайн, 4 вересня 2023 року в Харкові відкрили особливу школу, яка діє на 5 станціях метро

За словами представниць адміністрації Харківського ліцею № 28 Ольги Ляпунової та Анастасія Провоторової, на початку роботи метрошколи був створений чекліст для батьків з покроковим алгоритмом зарахування дітей до цього закладу освіти, а підвезення учнів і учениць до незвичайної школи відбувається автобусом (за маршрутом, який затвердили поліція й Департамент освіти).

У кожному класі метрошколи працюють по 2 педагоги та практичний психолог. До освітнього процесу також залучені керівники приватних ЗЗСО та тьютори.

Але така школа не може забезпечити повноцінне офлайн-навчання, а тому функціонує в змішаному режимі. Тобто частина уроків все ж таки відбувається онлайн.

Окрім того, Ігор Терехов акцентував, що в Харківському метрополітені 15 січня 2024 року відкрили дитячий садочок, який відвідують 680 дітей (із 3 000). Ці діти мають піти до школи 1 вересня 2024 року.

Як зауважила директорка ліцею імені Данила Дідіка Світлана Проценко, «метрошкола — це бренд, який символізує людей, здатних виходити з будь-якої скрутної ситуації». Але і метрошкола, і підземні школи, на жаль, не є повноцінними закладами освіти. На її думку, тільки загальний доступ до бомбосховищ здатний збалансувати нинішнє становище.

«Було чітке розуміння: навчання та соціалізація для дітей понад усе. Навіть понад страх. Проте наразі ми вимушені констатувати, що можливості метрошколи вичерпані й варто рухатися далі», — наголосив мер Харкова.

За матеріалами НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4933

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10349

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді