У Кабміні погодили законопроєкт щодо виплат дітям-сиротам, які є випускниками шкіл

Уряд погодив зміни до порядку виплат дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які є випускниками шкіл

Виплати для дітей-сирот

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

У Кабінеті Міністрів України прийнято важливе рішення щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 23 лютого було схвалено законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Згідно із чинною редакцією Закону, випускники закладів освіти, які є сиротами або позбавленими батьківського піклування, мають отримувати коштом закладу освіти або відповідної установи одяг і взуття, а також одноразову грошову допомогу. 

Проте Стаття 25 Закону встановлює, що порядок відшкодування витрат, які пов’язані з утриманням цих дітей, а також нарахування їм грошових виплат у разі працевлаштування, вступу до закладу освіти та інших виплат. 

Така суперечність між статтями Закону призводить до того, що заклади освіти змушені ухвалювати рішення щодо можливості здійснення виплати випускникам, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, які не працевлаштувалися з незалежних від них причин (якщо випускник був призваний на строкову військову службу в ЗСУ, жінка завагітніла або має дитину у віці до 3-ох років).

Новий законопроєкт має врегулювати ці розбіжності та забезпечити чітку систему виплат для випускників, які є дітьми-сиротами або позбавленими батьківського піклування. Зокрема, він передбачає виплату одноразової допомоги після завершення повної загальної середньої освіти.

Це рішення призначене для полегшення тиску на заклади освіти та забезпечення справедливих умов для випускників. Законопроєкт направлять до Верховної Ради України для подальшого розгляду та прийняття.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4920

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді