У МОН презентували посібник про те як говорити про війну в школі

Як говорити про російсько-українську війну в школі: основне про посібник для освітян

Підтримка дітей в умовах війни

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

5 лютого в Міністерстві освіти і науки презентували посібник «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог». Під час події спікери розповіли, що саме варто розповідати дітям про війну, на чому акцентувати та які техніки, завдання можна використовувати в розмовах з ними.

Як зауважили в МОН, війна вплинула та продовжує впливати на всіх українців. Як і дорослі, діти та підлітки переживають травмівні події так само болісно. Проте на відміну від дорослих, які сформували навички стресостійкості та свободи самовизначення, у дітей цих навичок немає. Саме тому важливо допомогти їм напрацювати психологічну стійкість, стати витривалішими й сильнішими. 

За словами міністра Оксена Лісового, завдання освіти в цьому контексті — сформувати в громадянина цілісну картину подій, які відбуваються навколо. Один із перших кроків — створити методичні рекомендації, що зорієнтують педагогів, які аспекти варто висвітлювати учням, як сформувати зв’язок між історичними фактами й сучасними рішеннями України.

Матеріали в посібнику зможуть допомогти дітям сформувати активну громадянську позицію, навчати розрізняти факти й фейки та не піддаватися маніпуляціям і ворожій пропаганді. Вчителі можуть використовувати посібник під час підготовки до виховної чи класної години, уроків із громадянської освіти, історії, української мови та літератури тощо. 

Посібник було створено не для обов’язкового виконання запропонованих інструкцій. Автори хотіли заохотити вчителів до побудови подібних бесід. Також у посібник додали покликання на додаткові матеріали (статті, книги, відео тощо), щоб педагоги мали повноцінний інструментарій для проведення розмов. Це лише рекомендації, тож учителі відповідно до запиту учнівства можуть сформувати власний урок: обрати з кожного розділу ті методи й інформацію, які найбільш пасуватимуть конкретним школярам.

У посібнику три розділи: 

  • «Навіщо» — чому важливо говорити про війну в школі;
  • «Що» — на чому варто акцентувати під час розмов; 
  • «Як» — як донести потрібну інформацію через конкретні вправи й техніки.

Під час презентації кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, офіцер ЗСУ Олександр Алфьоров розповів, чому важливо мати усвідомлення подій уже зараз і на власному досвіді поділився, як це — писати про війну, якщо вона ще триває. Цей посібник створили з урахуванням матеріалів і фактів, які визнано на міжнародному рівні для зрозумілості посібника серед усіх читачів. 

Як зазначив спікер презентації кандидат історичних наук, офіцер ЗСУ, співавтор посібника Олександр Панарін, що про сучасну війну необхідно говорити на прикладах історичних фактів — так можна простежити чіткий зв’язок між минулим і сьогоденням. У розділі «Що» вчителі знайдуть достовірну інформацію про війну росії проти України, історичні факти на противагу російським маніпуляціям, зокрема про перемоги та виклики України в сучасній війні.

Зокрема, в цій частині автори акцентують на тому, що необхідно вживати коректні терміни під час обговорення війни, та пояснили, як гібридна війна трансформувалася в повномасштабне вторгнення. У розділі також йдеться про звірства російських військових проти цивільних, окупацію Маріуполя, захоплення ЗАЕС, підрив Каховської гідроелектростанції тощо. Ця достовірна інформація про перебіг подій під час війни дасть змогу вчителям підготуватися до її обговорення.

Розділ посібника «Як» містить конкретні вправи й техніки, які допоможуть розповісти школярам про російсько-українську війну та не травмувати їх. Вправи спрямовано на те, щоб ліпше зрозуміти досвід дітей під час війни, навчити їх усвідомлювати власні емоції та переживання. Про це розповів кандидат історичних наук, викладач, співавтор посібника Олександр Охріменко. 

Окрім того, у посібнику розміщено поради, як можна використовувати мистецтво для того, щоб допомогти дітям прожити травматичні стани або зрозуміти свої емоції.

До створення посібника також долучилася дитяча й сімейна психологиня Світлана Ройз, яка під час презентації порадила, як учителям підготуватися до розмови, налаштувати себе на неї, на що варто звертати увагу та як не травмувати дітей під час бесіди про війну.

Згідно з її порадами, розмову з дітьми можна умовно поділити на три блоки: 

  1. Стабілізаційний — підготовка до розмови;
  2. Конфронтація — обговорення складної теми;
  3. Інтеграція — резюмування, рефлексія обговорення.

Під час бесіди важливо бути уважними до стану дітей, адже неможливо спрогнозувати, що може спричинити в них загострену реакцію. Варто бути обережними під час вибору матеріалів, які педагоги демонструватимуть учням, зокрема уникати звуків та візуальних зображень, які можуть стати тригером: вибухи, сигнали повітряної тривоги, мертві тіла, кров тощо.

Найголовніше — створити безпечний простір для кожного учасника розмови. Учителю корисно ділитися почуттями, щоб власним прикладом легітимізувати ті чи ті складні для учнів емоції.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4934

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10352

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді