Посібник для підготовки уроків з психології для школярів

7 уроків про психологію для учнівства: для шкіл створили посібник

Посібник для підготовки уроків з психології

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

У межах національної антибулінгової програми «Дружній простір» експерти створили навчально-методичний посібник «Як ти? Уроки з психології для школярів (10–14 років)».

У ньому містяться уроки, які спрямовані на профілактику булінгу й підвищення поінформованості учнів про власний психологічний стан. Посібник можуть використовувати педагоги й фахівці, які працюють з учнями 5–8 класів.

До змісту посібника входить теоретична частина про психологічні особливості учнів, а також частина з методичними рекомендаціями для проведення уроків психології з наступних тем:

  • Самооцінка та самоцінність
  • Стрес і стресостійкість
  • Взаємодія в команді: конфлікти
  • Інакшість іншого та толерантність
  • Особисті межі
  • Емоційний інтелект
  • Основи самопідтримки та самодопомоги в складних ситуаціях

До кожного уроку створено презентацію та практичні вправи, які стимулюють до роздумів та обміну думками. Під час їх виконання, учні аналізують власні психологічні особливості, навчаються дослухатися до себе, ділитися особистими спостереженнями, обстоювати думку й уважно та з повагою ставитися до думок однокласників.

Завдяки здобутим знанням і навичкам діти зможуть легше будувати комунікацію з педагогами та однолітками на уроках й у вільний час, а також налагодити спілкування з близькими вдома.

Тестове проведення відповідних уроків за посібником відбулося в грудні–травні 2023 року серед 330 фахівців (директори шкіл, заступники директорів, учителі, асистенти вчителів, соціальні педагоги, психологи). Зокрема посібник отримав схвальні відгуки (90% опитуваних поставили оцінку «відмінно», 95% зазначили, що програма уроків змін не потребує).

Матеріали посібника можна використовувати під час підготовки окремих уроків або як підсилення інших занять, зокрема для формування громадянської та соціальної компетентності в межах реалізації соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі.

Окрім того, для педагогів доступні дві відеоінструкції, що містять загальні рекомендації щодо проведення уроків з посібника:

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4934

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10352

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді