Коаліція девайсів забезпечить українських учнів і вчителів гаджетами для навчання

МОН разом із Мінцифрою та Фундацією Олени Зеленської запустили Коаліцію девайсів

Девайси для онлайн-навчання

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

23 січня в Лондоні на базі Європейського банку реконструкції та розвитку розпочала роботу Коаліція девайсів. Подію організували в межах BETT 2024.

Коаліція девайсів — це об'єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів, що забезпечує девайсами українських учнів і вчителів, які змушені провадити освітній процес онлайн. Коаліцію створило МОН спільно з Мінцифрою та Фундацією Олени Зеленської. 

Мета цієї організації — мобілізувати партнерів із розвитку, щоб забезпечити критичну потребу в девайсах для навчання та надати учням і вчителям рівний доступ до освітнього процесу в громадах, які найбільше постраждали від війни.

«Безпека дітей — наш основний пріоритет. Однак, крім неї, ми прагнемо дати їм майбутнє. Можливості й перспективу. Тож, поки наші захисники на фронті воюють, зокрема за те, щоб діти вільно ходили до школи, ми маємо принаймні забезпечити можливість дистанційної освіти, попри війну. У масштабах цілої країни цього, напевне, не робив ніхто у світі. На сьогодні моя Фундація за підтримки іноземних партнерів уже зібрала та передала близько 50 тисяч ноутбуків і планшетів учням та вчителям. Та, щоб закрити потребу, потрібно об’єднати більше ініціатив», — зауважила перша леді Олена Зеленська.

За даними МОН, нині майже 2 мільйона дітей продовжують навчатися онлайн або в змішаному форматах. З них 327 тисяч дітей вимушені пропускати заняття або й зовсім не відвідувати їх через відсутність гаджетів для навчання.

Водночас девайси надають можливість не лише продовжити здобувати знання і навички, але й соціалізуватися, дізнаватися нову інформацію, спілкуватися з однолітками.

«Через повномасштабну війну сфера освіти має багато викликів. Один із них — забезпечити якісне онлайн-навчання для дітей, які не мають змоги навчатися офлайн або навчаються в змішаному режимі, чергуючи обидва формати. Загалом це понад 1,9 млн дітей. Понад 330 тисяч з них не мають доступу навіть до дистанційного навчання через відсутність техніки — ноутбука, планшета або смартфона. Саме тому ми створюємо Коаліцію девайсів, щоб забезпечити учнів та вчителів необхідними гаджетами і повернути їх до освітнього процесу», — наголосив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Окрім того, заступники міністра освіти і науки Євген Кудрявець і Дмитро Завгородній розповіли про актуальні потреби в девайсах дітей і вчителів та про те, як працюватиме Коаліція девайсів. Також вони повідомили про перші домовленості — понад 50 тисяч девайсів передають у межах Коаліції девайсів від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Education Cannot Wait, Міністерства економіки та інновацій Литви та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Як акцентував очільник освітнього відомства Оксен Лісовий, метою Коаліції цьогоріч є закриття критичної потреби в девайсах для дітей і вчителів із 10 областей, у яких нині переважає дистанційне навчання. Наразі критична потреба в гаджетах становить понад 96 тисяч пристроїв для дітей та понад 29 тисяч для вчителів. Важливо, що девайси також зможуть використовувати для подолання освітніх втрат, підготовки до іспитів та психологічної підтримки.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді