ВПП ООН надала близько 18 млн грн на підтримку шкільного харчування в закладах України

Всесвітня продовольча програма ООН перерахувала майже 18 мільйонів гривень на підтримку шкільного харчування в Україні

Кошти від ВПП ООН на шкільне харчування

Підтримка особистісного здоров'я: акценти

Кошти, які отримають заклади освіти, будуть спрямовані на поліпшення якості шкільного харчування або його здешевлення.

У листопаді минулого року Всесвітня продовольча програма ООН підписала договори з керівниками 11 областей, розширюючи підтримку шкільного харчування в Україні. У них ідеться про те, що впродовж 2023–2024 навчального року ВПП фінансуватиме 30% щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів. 

Для участі в програмі відібрали 420 шкіл у Київській, Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернігівській, Чернівецькій, Черкаській, Миколаївській, Одеській та Полтавській областях. Таким чином програма підтримує 60 000 дітей. 

«Ми раді продовжувати підтримувати ініціативу першої леді щодо реформи шкільного харчування та урядову Стратегію реформування системи шкільного харчування. Забезпечення здорового харчування дітей під час війни та після неї — один із найважливіших внесків, які ми можемо зробити у майбутнє України», — зауважила т.в.о. директора ВПП ООН в Україні Маріанна Ворд.

Як наголосив заступник міністра освіти Андрій Сташків, посилення спроможності громад, зокрема фінансової, — одна з чотирьох стратегічних цілей реформи шкільного харчування. У МОН працюють над цим попри повномасштабну війну, бо якісний обід в школі — це внесок у здоров’я дітей, який не можна відкласти «на потім». У цій ситуації підтримка таких партнерів, як Всесвітня продовольча програма ООН, є критично важливою для громад, для дітей та їхніх родин. 

Незабаром через підтримку Франції та приватних донорів Всесвітня продовольча програма розширить діяльність програми підтримки шкільного харчування. До списку областей буде додано ще три, а в тих областях, що вже охоплені програмою, розширять перелік шкіл. Загалом цього року кількість дітей, яким ВПП ООН співфінансуватиме щоденне харчування у школах, має зрости до 100 000.

За словами очільника проєктного офісу реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, команда реформи шкільного харчування з 2023 року активно працювала над реалізацією цього проєкту спільно з представниками ВПП ООН та Міністерства освіти і науки України.

«Тішусь, що за цей період проєкт значно масштабувався та розширився — адже наші партнери розуміють, наскільки зараз для нас важливо захистити дітей, які залишились в Україні, та підтримати родини, які опинились у скрутній ситуації. Ми дуже цінуємо цю допомогу — та робимо все можливе, аби наша співпраця з донорами та партнерами була максимально прозорою та ефективною», — прокоментував Орест Степаняк.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4955

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді