У МОН поділилися результатами розвитку психологічного супроводу в закладах освіти

Проведено заходи з реалізації Концепції забезпечення національної системи стійкості в 2023 році

Розвиток психологічного супроводу в закладах освіти

Підтримка особистісного здоров'я: акценти

У Міністерстві освіти і науки активно працюють над модернізацією змісту освіти та трансформацією психологічної служби для забезпечення якісного психологічного супроводу в закладах освіти. Задля цього впродовж 2023 року було проведено низку заходів і змін. 

Систематично проводять навчання психологів і педагогічних працівників закладів освіти щодо психолого-педагогічних методів та інструментів роботи із психологічною травмою, спричиненою війною, відповідно до міжнародних стандартів. За останній рік навчання пройшли 195 486 осіб. 

Розпочато роботу курсу підвищення кваліфікації «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій». Курс навчання успішно завершили 71 528 осіб.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я розроблено спецкурс підвищення кваліфікації для слухачів (освітян) очно-дистанційної форми навчання «Важливі навички у періоди стресу», який вже успішно завершили 19 583 особи.

Протягом року було впроваджено нову програму підвищення кваліфікації для педагогічних працівників «Плекання резильєнтності в освітніх закладах». Курс став частиною проєкту «Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти», що реалізується в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

За підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у 2023 році було проведено низку заходів для фахівців психологічної служби в системі освіти України, спрямованих на розвиток стресостійкості, зниження наслідків проживання травматичних подій, психосоціальну підтримку, упровадження відновлюваної культури в освітньому та громадському просторі.

Окрім того, фахівці розробили урок «Ти як? Повертаємось до школи!» до старту 2023/2024 навчального року. Урок створили для двох вікових категорій учнів: 1–6 та 7–11 класів. 15 000 школярів та їхні батьки дізналися, як працюють емоції та як за допомогою простих, але ефективних технік заспокоюватись у стресових ситуаціях і долати страхи й тривожність, пов’язані з початком навчання.

Близько 11 тисяч освітян та фахівців психологічної служби в системі освіти (практичних психологів та соціальних педагогів) отримали супервізію від клінічних психологів за допомогою інноваційної технології «Перегорнутий кол-центр». А 10 тисяч практичних психологів та соціальних педагогів продовжують навчатися в найкращих іноземних та українських фахівців, а також обмінюються досвідом у межах Комунікаційної платформи.

Зокрема, з червня 2023 року стартувала Програма психосоціальної підтримки (PSS) від уряду Японії. Програма передбачає 45 відеолекцій від провідних японських фахівців у сфері психології, які надають практичні інструменти щодо управління стресом, надання першої психологічної допомоги тощо, на основі практичного досвіду забезпечення ПСП у надзвичайних ситуаціях, які відбувалися в Японії.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4941

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10369

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді