МОН затвердило програму сертифікації вчителів історії

У МОН затвердили програму тестування сертифікації вчителів історії та громадянських дисциплін

Сертифікація вчителів історії та громадянських дисциплін

Демотивованість учня: ознаки та рекомендації

У Міністерстві освіти і науки України затвердили Програму незалежного тестування фахових знань і вмінь учителів історії та громадянських дисциплін, за якою будуть сформовані тести для першого етапу сертифікації педагогів.

Таку інформацію зазначили в Українському центрі оцінювання якості освіти. 

Детальніше ознайомитися зі змістом Програми можна в прикріпленому документі. 

У грудні 2023 року у відомстві оприлюднили перелік категорій педагогів закладів освіти, які зможуть пройти сертифікацію в 2024 році. Таким чином, крім учителів початкових класів, а також математики та української мови й літератури (які викладають у 5-6 класах НУШ), до переліку додали педагогів історичної й громадянської галузей, а також галузі «Суспільствознавство».

Програма незалежного тестування для вчителів історії та громадянських дисциплін містить 4 розділи, у кожному з яких вказані зміст матеріалу та складники професійних компетентностей:

  • «Управління освітнім процесом»: планування освітнього процесу; вимоги законодавства до організації освітнього процесу; оцінювання результатів навчання учнів;
  • «Навчання учнів предметів (інтегрованих курсів)»: комунікація державною мовою з дотриманням норм української літературної мови; система теоретичних знань, визначена Державними стандартами середньої освіти; методики й технологій навчання; створення й підтримка цифрового середовища для ефективного навчання;
  • «Партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу»: психологічні особливості, самооцінка й особливості становлення пізнавальних процесів учнів середнього та старшого шкільного віку; розвиток емоційно-етичної компетентності вчителя; суб’єкт-суб’єктні відносини педагога з іншими учасниками освітнього процесу;
  • «Організація освітнього середовища»: організація індивідуального, диференційованого та інклюзивного навчання; організація безпечного освітнього середовища, змістове наповнення освітнього середовища.

Зауважимо, що тестування вчителів історичної та громадянської галузі проходитиме 14 вересня 2024 року. Проте період реєстрації для проходження сертифікації педагогів триватиме впродовж 15–30 січня на сайті УЦОЯО.

Джерело: УЦОЯО

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4920

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді