Яка роль закладів фахової передвищої освіти під час реформи профільної освіти

Експерти обговорили місце та роль закладів фахової передвищої освіти в реформі середньої профільної освіти

Реформа середньої профільної освіти

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Наразі тривають експертні обговорення впровадження профільної середньої освіти в закладах фахової передвищої освіти.

Минулого тижня відбувся захід, який організувало Міністерство освіти і науки за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE у межах розроблення Стратегії реформи старшої профільної школи та «дорожньої карти» її впровадження.

«Продовжується робота над стратегуванням реформи середньої профільної освіти, яка запрацює через декілька років. У межах цих обговорень лунало багато питань щодо фахової передвищої освіти: які заклади з-поміж академічних ліцеїв можуть мати імплементацію у фахових коледжах, які мають залишитися виключно шкільними, де знайти цей перетин. Я сподіваюся, що такі зустрічі наблизять нас до певного консенсусу, до нашої спільної мети — цікавого та якісного навчання для наших учнів та студентів, адже низку рішень необхідно буде ухвалювати уже протягом 2024 року», — зауважив заступник очільника МОН Дмитро Завгородній. 

За словами генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти Олега Шарова, побудова мережі старшої профільної школи — це фактично одна зі складових децентралізації в Україні. Саме тому всі повинні взяти участь і зробити абсолютно ефективною та прийнятною нову систему. Це той випадок, коли неможливо середню профільну освіту впровадити в одному сегменті, не впровадивши за зрозумілими та узгодженими правилами у двох інших.

Окрім того, під час експертної сесії було обговорено особливості впровадження проєкту Державного стандарту профільної середньої освіти в закладах фахової передвищої освіти. А також можливості ЗФПО забезпечувати потреби громад в отриманні якісної профільної середньої освіти професійного й академічного спрямування.

У процесі стратегічної сесії експерти та представники закладів ФПО зосередилися у своїй роботі на таких питаннях:

  • спряження стандартів ФПО та проєкту Державного стандарту профільної середньої освіти; 
  • організаційні аспекти можливостей реалізації Державного стандарту профільної середньої освіти в ЗФПО;
  • особливості впровадження профільної середньої освіти професійного спрямування в ЗФПО;
  • досвід співпраці ЗФПО з місцевими громадами;
  • створення класів академічного спрямування в закладах ФПО — можливості та переваги для громад.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді