Булінг у школах зменшився — PISA-2022

Збережена закономірність, що від булінгу більше страждають хлопці, аніж дівчата

Рівень булінгу в українських школах

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

В українських школах відбулось суттєве зниження рівня булінгу, різниця показників становить понад 7,6 відсоткового пункту між 2018 та 2022 роками.

Таку інформацію зазначено в Національному звіті за результатами дослідження PISA-2022.

За словами фахівців, зменшення рівня булінгу в школах обумовлене насамперед переходом на дистанційне навчання.

Відповідно до результатів дослідження, в Україні частка учнів, які зазнавали цькувань у закладах освіти, є меншою, ніж у Болгарії, Польщі, Словаччині, Естонії, Молдові, які є референтними для України країнами.

В Україні 14,7% серед опитаних учнів зазначили, що ставали жертвами булінгу принаймні кілька разів на місяць, а 7% учнів були віднесені до категорії тих, хто часто зазнає булінгу. Схожі показники булінгу спостерігаються також у Грузії.

Окрім того, у порівнянні з 2018 роком, зберігається закономірність, що від булінгу більше страждають хлопці, аніж дівчата, а також учні з низьким соціально-економічним статусом.

Зауважимо, що негативний досвід цькування співвідноситься з нижчими результатами учнів з математики.

Таким чином, учні, які повідомили, що зазнавали булінгу принаймні кілька разів на місяць, набрали на 35,6 балів менше з математики, ніж їхні однолітки, які потрапляли в ситуації булінгу рідше.

Зокрема, наразі збільшується занепокоєння щодо поширення кібербулінгу, який змінює цькування під час живого спілкування. 

Джерело: PISA-2022

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32352

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247953

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді