Скільки українських дітей депортувала росія?

Скільки українських дітей депортувала росія та скількох уже повернула Україна

Депортація українських дітей

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

В Україну повернули 387 із майже 20 тисяч викрадених росією дітей.

Таку інформацію зазначила перша леді України Олена Зеленська. 

8 грудня 2023 року в Києві відбулася зустріч учасників Міжнародної коаліції країн за повернення українських дітей, під час якої була обговорена ситуація щодо викрадення дітей. До зустрічі долучилися представники понад 60 каїн світу.

«Кожне повернення — не статистика, а унікальна спецоперація, причому міжнародна. Росія не йде на прямий контакт із нами. І тому діти їдуть додому через треті країни, за посередництва багатьох небайдужих людей», — зауважила Олена Зеленська.

За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, нині офіційно підтверджено депортацію понад 19,5 тисяч українських дітей, пише Укрінформ.

«Росія депортує українських дітей ще з 2014 року. Тоді вони започаткували так звану гуманітарну програму “Потяг надії”. Вивозили окупанти з України речі, різні предмети, а також українських дітей! І продовжують це робити зараз!», — прокоментував омбудсмен.

Окрім того, він наголосив, що для повернення українських дітей потрібні наступні кроки:

  • визнання дій росії злочином геноциду;
  • нові ордери на арешт винним у депортації українських дітей;
  • доступ до списків усіх депортованих та переміщених дітей;
  • перевірки та оновлення даних про депортованих або переміщених дітей;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації мирного населення;
  • створення реабілітаційних центрів для дітей, яких повернули в Україну.

У разі депортації дитини, потрібно проінформувати:

  • Національну поліцію України (особисто в найближче відділення або за телефоном 102);
  • Національне інформаційне бюро (гаряча лінія 16 48 — по Україні, 044 287 81 65 (хто за кордоном). Також можна заповнити онлайн-форму за покликанням, або написати на електронну скриньку за адресою: [email protected];
  • уповноваженого Верховної Ради України з прав людини — зателефонувати на номер гарячої лінії 0 800 50 17 20 (в межах України), 044 299 74 08 (для дзвінків із-за кордону);
  • написати на електронну адресу [email protected] або заповнити онлайн-форму заяви «Моя дитина зникла, допоможіть!» на сайті в розділі «Надіслати звернення в один клік».

Джерело: Укрінформ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як природно навчати іноземної мови в дошкільному віці

Чому педагоги дошкільних закладів з гордістю заявляють, що їхні вихованці вже у молодшій групі вивчають іноземні мови, у середній — розв’язують математичні рівняння, а в старшій — вивчають основи комп’ютерної грамотності? Чи варто починати навчання іноземної мови в дошкільному віці?
3869

Заняття з англійської мови в дитячому садку

Виберіть конспект заняття з англійської мови в дитячому садку, що найліпше підійде вашим вихованцям, а також скачайте інфорграфіку із вправами для дітей різного віку.
30093

Виховуємо патріотів на заняттях з англійської мови

Виховувати в дітей патріотичні почуття можна навіть під час вивчення іноземної мови. Поговоріть із дошкільниками на заняттях з англійської мови про Батьківщину, неповторність її природи, про суспільні й сімейні цінності
3862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді