Чому українські школярі читають менше, ніж колись

У МОН звернулися до батьків через те, що діти читають менше, ніж колись

Рівень читацької грамотності школярів

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Понад 40% українських учнів, відповідно до оприлюдненого дослідження PISA, не мають базового рівня математичної та читацької грамотності. У Міністерстві освіти і науки виділили причини відповідних результатів.

Як зауважив заступник очільника МОН з питань вищої освіти Михайло Винницький, що одними з основних причин освітніх втрат стали ковід та повномасштабна війна. Зокрема, у межах цього дослідження помітне погіршення щодо читання серед школярів.

Також посадовець акцентував на тому, що в Україні є проблема щодо того, що діти менше читають, ніж колись.

«Наші діти значно більше сидять в гаджетах, ютубах, соцмережах і менше читають. І я закликаю батьків, самих дітей та вчителів працювати з цим», — підкреслив заступник очільника МОН. 

Зокрема, Михайло Винницький наголосив, що результати дослідження свідчать не про те, що діти не вміють читати, а про те, що вони не засвоюють прочитане.

«Воно не стає частиною світогляду. Йдеться не про те, що я вмію прочитати, а про те, що я вмію зробити з тим, що прочитав. Чи я можу це переказати, проаналізувати і щось порівняти з іншим текстом», — зауважив заступник міністра освіти.

Окрім того, він відзначив, що учні, які відвідують ліцеї, міські школи, переважно проблем з читанням, засвоєнням та математичними компетентностями не мають. Проте існує величезна різниця між топовими школами і, наприклад, сільською школою.

За інформацією Українського радіо 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді