Оприлюднено результати аудитів закладів освіти та виявлено негативні тенденції їх діяльності

Теми:
Школи зазнали труднощів у розвитку освітнього середовища та оцінювання результатів навчання

Rozporiadok

Правила внутрішнього розпорядку: як скласти

Заклади освіти, у яких були проведені інституційні аудити в 2021 році, були оцінені на високому рівні за напрямами «управління закладом освіти» та «педагогічна діяльність педагогічних працівників». Втім школи зазнали труднощів у розвитку освітнього середовища та оцінювання результатів навчання учнів.

Таку інформацію повідомив голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак під час звіту за 2021 рік.

Загалом минулого року Державною службою якості освіти проведено 290 інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти.

Відповідно до результатів інституційних аудитів, було виокремлено позитивні тенденції як у сільських, так і в міських закладах освіти.

Йдеться, зокрема, про застосування вчителями технологій компетентнісного навчання, розроблення та реалізація планів заходів на запобігання булінгу, формування інклюзивного, розвивального та мотивувального до навчання освітнього простору, роботу над забезпеченням комфортних і безпечних умов навчання й праці.

Окрім того, серед позитивних тенденцій Держслужба виділяє увагу вчителів до планування своєї педагогічної діяльності, адаптації навчальної програми до особливостей конкретного класу та використання вчителями цифрових технологій як для підвищення своєї кваліфікації, так і для навчання учнів.

Проте в закладах освіти прослідковуються труднощі в організації освітнього середовища, частину яких мають вирішити засновники.

У Держслужбі якості освіти також виділяють такі труднощі як те, що лише близько 10% учителів застосовують інформаційно-комунікаційні технології для оволодіння іншими ключовими, крім інформаційної, компетентностями.

У половині закладів освіти формувальне оцінювання застосовують лише впочатковій школі. Майже у половині шкіл, де навчаються учні з особливими освітніми потребами, немає ресурсних кімнат, але й водночас лише третина наявних ресурсних кімнат облаштовані повністю.

Зокрема, архітектурна доступність будівель та приміщень у філіях опорних шкіл забезпечена гірше, ніж у решти закладів освіти. У 12% шкіл контингент учнів перевищує проєктну потужність. Більше половини шкіл, де майже не реалізовують технології компетентнісного навчання, є закладами освіти І-ІІ та І-ІІІ ступенів у сільській місцевості.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді