STEM-освіта в Україні: від дошкільника до компетентного випускника

Під такою назвою відбувся Всеукраїнський круглий стіл, учасники якого ставили собі за мету визначити умови формування науково-орієнтованої освіти на основі модернізації математично-природничих та гуманітарних профілів освіти

Всеукраїнський круглий стіл «STEM-освіта в Україні: від дошкільника до компетентного випускника» відбувся 22 червня у залі Колегії МОН України. Ініціювали його проведення МОН України та Інститут модернізації змісту освіти.

Засідання круглого столу вела Наталія Вяткіна, в. о. директора Інституту модернізації змісту освіти. Вона окреслила мету проведення заходу: проаналізувати виклики сьогодення щодо розвитку національної освіти, спрямованої на розвиток особистості, формування мислення і творчих здібностей дитини в умовах становлення інформаційного суспільства та економіки знань, а також визначити умови формування науково-орієнтованої освіти на основі модернізації математично-природничих та гуманітарних профілів освіти.

Тетяна Нанаєва, голова Комітету модернізації та інформатизації освіти, розповіла про тренди STEM-освіти і зауважила, що система навчання STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics — наука, технології, інженерія і математика) популярна у всіх прогресивних країнах світу.

Досвідом STEM-орієнтованої діяльності, реалізації в Україні відповідних освітніх проектів поділилися, зокрема, Оксен Лісовий, директор Національного центру «Мала академія наук України»; Наталія Поліхун, завідувач відділу Інституту обдарованої дитини НАПН України; Тамара Пушкарьова, заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (науковий керівник педагогічної технології «Росток»); Віра Ільченко, професор кафедри методики змісту освіти Полтавського ОІППО ім. М. В. Остроградського; Ірина Гавриш, професор кафедри Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди, Наталія Мацько, голова МГО «Українська спілка професійних учителів».

Своє слово сказали і практики. Так, Валентина Олішевець, заступник директора Технічного ліцею Шевченківського району м. Києва, наголосила на важливості ранньої профілізації учнів. Про шляхи модернізації змісту навчання та виховання у позашкільній освіті розповіла Ірина Мосякова, директор Центру творчості дітей та юнацтва «Шевченківець» м. Києва, а про ефективність співпраці з міжнародними благодійними організаціями у питаннях підвищення рівня компетентності випускників та кваліфікації вчителів — Світлана Любарева, заступник директора спеціалізованої школи № 41 м. Чернівці.

Питання трансдисциплінарності сучасної освіти, застування сучасних технологій управління навчально-інформаційними ресурсами висвітлили Олександр Стрижак, заступник директора Національного центру «Мала академія наук України»; Володимир Широков, директор Українського мовно-інформаційного фонду НАН України; Валерій Биков, директор, та Олег Спірін, заступник директора Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України.

Усім учасникам круглого столу було визначено завдання надати Інституту модернізації змісту освіти свої пропозиції щодо реалізації STEM-освіти, зокрема, щодо перегляду змісту навчальних програм, підручників, методів і методик викладання в системі дошкільної, шкільної та позашкільної освіти на предмет їх відповідності сучасним світовим вимогам та синхронізації з тематичними напрямами розвитку основ наук та технологій. Також буде створено робочу групу для конкретизації і виконання плану дій щодо трансформації та модернізації відповідних профілів напряму національної освіти.

Долучитися до обговорення питань науково-орієнтованої освіти можна буде на сторінці «STEM-освіта в Україні» у соціальній мережі Facebook.

Лариса ІЛЬЧЕНКО,

керівник «Експертус Освіта»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді