Нове меню викликало обговорення у мережі

Теми:
З 1 січня в українських закладах освіти остаточно впровадилося оновлене шкільне меню, але не всі виявили свої задоволення щодо нововведень

Скандал щодо нового шкільного менюДержбюджет-2022: основ­ні показники

Як відомо, ініціатива реформи раціону дітей в закладах освіти на більше здоровий належить першій леді України Олені Зеленській. 

Безпосередньо розробляв кожну страву відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко. Він добре обізнаний на здоровому та смачному харчуванні. 

Однак, не всі позитивно оцінили новації в шкільному меню. Уже за кілька днів, як нове меню опинилось на столах дітей, батьки зчинили ґвалт — їжа не смакує та й задорого:

  • «Чому одна людина має вирішувати за всіх? У державі багато фахівців, які можуть розробити меню дитячого харчування, а школи й садочки нехай самі вибирають»;
  • «Проблема не в меню, а в мотивації людей на місцях, достойних умовах праці й адекватній зарплатні. Починати потрібно саме з цього. Є кухарі, які смачно готували й при старому меню та діти це їли із задоволенням»;
  • «Меню може і корисне, але взагалі без крихти солі й цукру — це занадто. Абсолютно всі діти кажуть, що несмачно і не ситно. Приходять додому голодні».
Батьки школярів обурені оновленим меню в закладах освіти
Ніна Омельяненкошеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
З 1 вересня діють нові норми й порядок організації харчування у зак­ладах освіти. Заклади намагаються по максимуму забезпечити виконання затверджених вимог до організації харчування та зміни меню. Тому в директорів виникає багато запитань: яке меню використовувати, як його скласти, де взяти нові технологічні карти й побачити збірники рецептур страв, як розраховувати норми харчових продуктів тощо. Ці й інші питання роз’яснила Тетяна Скапа, державний експерт МОЗ

Варто зазначити, що востаннє норми харчування в закладах освіти розробляли ще у 1956 році. Тому впровадження чогось нового після такого тривалого періоду стало болючим. Євген Клопотенко відреагував на шквал критики порадою, щоб батьки самі перевірили чи відповідає їжа прописаним нормам. Також за потреби звертатися у Держпродспоживслужбу.

Імовірнеше за все, що кухарі в закладах освіти просто не вміють готувати нові страви, як-от бурячкові оладки чи пастуший пиріг. Саме тому розробник меню пообіцяв майстер-класи для працівників їдалень.

Зокрема, шеф-кухар зауважив, що з командою прочитав усі коментарі, проаналізував та прописав спеціальні кроки для навчання кухарів.

«Навчатимемо людей, які на місцях складають меню, як правильно читати норми. Також навчатимемо українців критично мислити та адекватно висловлювати свої думки. Розповідатимемо про основи здорового харчування», — зазначив Євген Клопотенко. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
47363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді