За вчителями-початківцями будуть закріплювати педагога-наставника

Теми:
Спеціалісту, якого вперше буде призначено на посаду, призначатимуть досвідченого вчителя

Педагог-наставник для молодого вчителя

Як оформити штатний розпис на 2022 рік з урахуванням ДСТУСпеціалісту, якого вперше буде призначено на посаду педагогічного працівника, призначатимуть досвідченого вчителя, який впродовж першого року роботи виконуватиме функції наставника.

Така процедура передбачена Положенням про педагогічну інтернатуру, що набуло чинності на початку січня.

Основною задачею положення є професійно-педагогічна адаптація вчителя-інтерна до умов педагогічної діяльності у школі.

Зокрема, інститут педагогічної інтернатури матиме завдання про набуття фахових компетентностей, педагогічної майстерності, формування професійної готовності інтерна до самостійної педагогічної роботи.

Для того, щоб стати педагогом-наставником треба мати досвід педагогічної діяльності, як правило, не менше п'яти років за відповідною спеціальністю.

Програму інтернатури, яка передбачатиме теоретичну та практичну допомогу інтерну, затверджуватиме директор закладу освіти. 

Серед основних заходів педагогічної інтернатури: 

  • проведення індивідуальних консультацій та наставницьких бесід з інтерном, 
  • допомога у підборі відповідної літератури, 
  • допомога у підготовці навчальних занять, 
  • розроблення дидактичних матеріалів.

Окрім того, у рамках інтернатури відбуватиметься взаємовідвідування навчальних занять, відвідування уроків досвідчених учителів, вивчення досвіду кращих педагогів.

Зокрема, передбачається психологічний супровід інтерна його наставником.

Заходи педагогічної інтернатури мають здійснюватися безпосередньо в школі, а також, за наявності технічних можливостей, дистанційно в режимі відеоконференцій або аудіоконференцій.

За виконання обов'язків педагога-наставника вчителі отримуватимуть доплату в межах фонду оплати праці закладу освіти відповідно до законодавства.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
129

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді