Держбюджет-2022: основні показники
У Міністерстві охорони здоров'я закликали батьків, які виявляють порушення у раціоні шкільного меню, повідомляти про це до Держпродспоживслужби.
Важливим є те, що з 1 січня в усіх українських школах і садочках мають розпочати готувати їжу для дітей за новими правилами та рецептами.
Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, нове шкільне меню — це не лише про зменшення солі та цукру, це про пріоритети здоров’я дітей та про потенційно здорову націю.
«Наші діти мало рухаються, вживають забагато цукру та солі. І як наслідок, вже у підлітковому віці мають серцево-судинні захворювання та страждають на ожиріння», — зауважив очільник відомства.
З введенням нового меню у стравах, що готуються у закладах освіти, обмежується кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Зменшена кількість соків. Знижені норми споживання хліба та картоплі.

Водночас збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Зокрема, нові норми виключають з раціону ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
У Міністерстві охорони здоров'я також відзначають, що зміни до системи харчування розроблялися з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Враховуються також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.
Для того, щоб перевірити заклад освіти на відповідність до нового шкільного меню, можна звернутися на сайт МОЗ, на якому оприлюднені всі технологічні карти на страви. У разі виявлення порушень необхідно звертатися до адміністрації закладу, а в разі потреби — залишити скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби.
Окрім того, в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської розпочалася реформа шкільного харчування. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.