У Міністерстві охорони здоров'я закликали повідомляти про всі порушення у шкільних меню

Теми:
1 січня в школах і садочках мають розпочати готувати їжу за новими правилами та рецептами

Оновлене меню в закладах освітиДержбюджет-2022: основ­ні показники

У Міністерстві охорони здоров'я закликали батьків, які виявляють порушення у раціоні шкільного меню, повідомляти про це до Держпродспоживслужби.

Важливим є те, що з 1 січня в усіх українських школах і садочках мають розпочати готувати їжу для дітей за новими правилами та рецептами.

Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, нове шкільне меню — це не лише про зменшення солі та цукру, це про пріоритети здоров’я дітей та про потенційно здорову націю.

«Наші діти мало рухаються, вживають забагато цукру та солі. І як наслідок, вже у підлітковому віці мають  серцево-судинні захворювання та страждають на ожиріння», — зауважив очільник відомства.

З введенням нового меню у стравах, що готуються у закладах освіти, обмежується кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Зменшена кількість соків. Знижені норми споживання хліба та картоплі.

 

У МОЗ просять слідкувати за дотриманням нових правил шкільного меню
Ніна Омельяненкошеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
З 1 вересня діють нові норми й порядок організації харчування у зак­ладах освіти. Заклади намагаються по максимуму забезпечити виконання затверджених вимог до організації харчування та зміни меню. Тому в директорів виникає багато запитань: яке меню використовувати, як його скласти, де взяти нові технологічні карти й побачити збірники рецептур страв, як розраховувати норми харчових продуктів тощо. Ці й інші питання роз’яснила Тетяна Скапа, державний експерт МОЗ

 

Водночас збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Зокрема, нові норми виключають з раціону ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

У Міністерстві охорони здоров'я також відзначають, що зміни до системи харчування розроблялися з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Враховуються також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.

Для того, щоб перевірити заклад освіти на відповідність до нового шкільного меню, можна звернутися на сайт МОЗ, на якому оприлюднені всі технологічні карти на страви. У разі виявлення порушень необхідно звертатися до адміністрації закладу, а в разі потреби — залишити скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби.

Окрім того, в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської розпочалася реформа шкільного харчування. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
537

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49214

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді