МОН розробляє у вишах перехід на грантове фінансування

Система грантів на вищу освіту може запрацювати вже у вересні наступного року

Система фінансування вищої освіти

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

У Міністерстві освіти і науки розробляють альтернативний існуючому підхід до державного фінансування вищої освіти, що передбачає державне замовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших.

Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький. 

Як він повідомив, у цю концепцію закладено принцип державного замовлення на основні спеціальності, тобто на фахівців тих спеціальностей, яких однозначно потребуватиме держава — медиків, вчителів, інженерів тощо. За цими спеціальностями державне замовлення буде збережено.

Проте держава не може прогнозувати необхідну їй кількість фахівців з інших спеціальностей за кілька років.

«Ми не можемо прогнозувати, скільки державі буде потрібно юристів. Ми не можемо прогнозувати, скільки економістів, соціологів, політологів, істориків тощо. Це все тепер йде через ринкові механізми. Відповідно, держава має фінансувати освіту цих людей, ми це розуміємо. Але держава запроваджуватиме державні гранти», — зауважив заступник керівника МОН.

Окрім того, передбачається, що випускник на основі отриманих результатів ЗНО або НМТ отримуватиме державну підтримку у вигляді певної кількості грошей та самостійно визначатиме, якому закладу освіти заплатити їх за своє навчання.

Водночас обраний заклад може бути будь-якої форми власності — державної, комунальної або приватної.

«Фактично цей студент є контрактником. Але частина його контракту покриватиметься державними коштами, в залежності від того, як він склав НМТ або ЗНО. Тобто наскільки він успішний», — акцентував Михайло Винницький.

Згідно з аналітичними даними Міністерства освіти і науки, держава при запроваджені грантового фінансування здобуття вищої освіти зможе збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку, орієнтовно на 30-40%. Водночас ця підтримка не буде покривати повної вартості навчання.

Планується, що МОН скоро зможе запропонувати відповідні проєкти законодавчих ініціатив у цій сфері. В освітньому відомстві ставлять за мету, щоби система грантів запрацювала вже у вересні 2024 року.

Джерело Подкаст «Комітет освіти»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46386

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5017

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді