Відомо, коли відбудеться радіодиктант єдності в 2023 році

Суспільне Мовлення оголосило нову дату Радіодиктанту національної єдності

Дата проведення радіодиктанту 2023

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Радіодиктант національної єдності 2023 відбудеться 27 жовтня — у День української писемності та мови, який, відповідно до указа президента, відтепер відзначатимуть саме цього дня. Раніше цей день відзначали 9 листопада.

У 2000 році команда Українського Радіо започаткувала Всеукраїнський радіодиктант національної єдності задля єднання населення навколо мови. Відтоді він проводиться щороку та вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців та знавців української мови по всьому світу.

Зокрема, диктант транслюватиметься на всіх платформах: телебаченні, радіо та диджиталі.

«Завдяки можливостям Суспільного Мовлення кожен охочий може долучитися до написання радіодиктанту з будь-якого континенту нашої планети. Але для нас особливо важливо зараз об'єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, й тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце і написати разом із тисячами людей по всьому світу Радіодиктант національної єдності 2023, відчули себе частинкою нашої сильної і прекрасної країни», — зауважив Дмитро Хоркін, член правління Суспільного Мовлення.

Серед найактивніших учасників флешмобу школярі, студенти та викладачі закладів освіти. Проте щороку радіодиктант пишуть люди різного віку та найрізноманітніших професій.

«Радіодиктант — це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально. Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів! Українці й усі, хто знає або вчить, розуміє, любить українську мову, разом писатимуть текст під диктування — це буде неймовірно потужна енергетика єднання!» — зазначила координаторка проєкту радіодиктанту та виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Автора тексту для радіодиктанту та ім’я того, хто читатиме його у прямому ефірі назвуть пізніше. Минулого року текст радіодиктанту «Твій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка. Читала диктант народна артистка Ада Роговцева.

Зауважимо, що минулого року понад пів мільйона людей на шести континентах узяли участь у флешмобі, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, зокрема з тимчасово окупованих територій, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Джерело Суспільне Культура

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді