МОН пропонує реорганізувати систему коледжів і підрозділів вишів

МОН пропонує припинити діяльність відокремлених структурних підрозділів вишів

Реорганізація мережі коледжів

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

У Міністерстві освіти і науки пропонують реорганізувати або припинити діяльність територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти, які здійснюють освітню діяльність у сфері вищої та фахової передвищої освіти, з одно-дворічним перехідним періодом.

Така теза зазначена у законопроєкті розробленим МОН. 

Як зауважують у відомстві, це рішення дозволить трансформувати найбільш розвинені територіально відокремлені структурні підрозділи та коледжі в самостійні заклади освіти, приєднати їх до місцевих вишів або припинити.

Також важливим аспектом є те, що територіально відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти є найбільш суперечливою частиною системи вищої освіти.

«Їх створення було виправдано наближенням освітніх послуг до місця проживання здобувачів освіти. Сучасний розвиток інформаційних технологій та досвід організації дистанційного навчання в 2020–2023 роках довели доступність освітніх послуг закладів вищої освіти в будь-якій точці України та світу. Коледжі в системі вищої освіти не отримали значного поширення порівняно з закладами фахової передвищої освіти», — зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту.

Окрім того, у Міністерстві освіти і науки наголошують, що більшість територіально відокремлених структурних підрозділів і коледжів є невеликими, дублюють спеціальності місцевих закладів вищої освіти та мають обмежені кадрові та матеріально-технічні ресурси для забезпечення високої якості вищої освіти.

Зокрема, функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів вишів не є практикою ЄС, в освітній простір якого інтегрується Україна. 

Відповідно до прогнозів МОН, прийняття закону сприятиме створенню передумов для ухвалення рішень про суттєве укрупнення закладів вищої освіти.

«Пропоновані зміни і доповнення сприятимуть підвищенню якості вищої освіти шляхом виведення з ринку значної частини суб’єктів освітньої діяльності з суперечливою репутацією, а також зосередженню закладів вищої освіти на підготовці фахівців з вищою освітою», — акцентують у Міністерстві освіти та науки.

Джерело МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74149

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді