У МОН опублікували розподіл коштів освітнього держбюджету

МОН планує підвищити зарплати освітянам, профінансувати укриття та реформу НУШ

Розподіл держкоштів у сфері освіти

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Кабінет Міністрів України ухвалив проєкт державного бюджету на 2024 рік. 

Як повідомляють у МОН, загалом на освіту закладено 178,8 млрд грн, з них 148,5 млрд — загальний фонд міністерства. Це майже на 22% більше, ніж 2023 року.

Цього року Міністерству освіти та науки вдалося закласти збільшення фінансування за багатьма бюджетними статтями, а також запланувати кошти на друк підручників, забезпечення Нової української школи й облаштування укриттів.

Наразі відповідний законопроєкт буде надіслано до Верховної Ради, після чого народні депутати мають його затвердити.

Щодо розподілу коштів на 2024 рік, то освітня субвенція — 102,9 млрд грн (майже на 18% більше, ніж 2023 року). Збільшення освітньої субвенції дасть змогу підвищити зарплати працівникам освіти: на 10% з 1 січня і ще на 12% з 1 липня (за тарифною сіткою).

Облаштування укриттів — 2,5 млрд грн, що на мільярд більше, ніж цього року.

Підручники й посібники для школярів — 1,5 млрд грн 2022 року кошти на друк підручників були спрямовані на потреби армії. Цьогоріч на це виділено 754,9 млн грн, яких не достатньо для забезпечення всієї потреби в підручниках.

Субвенція НУШ — 1,5 млрд грн. За ці кошти для 5–7 класів НУШ планується придбати оснащення, навчальні матеріали, а також забезпечити восьмий пілотний клас. Зокрема, виділення субвенції дасть змогу підготувати вчителів.

Зауважимо, що в 2022 і 2023 роках реформа тривала без фінансової підтримки з боку держави. Наступного року освітнє відомство планує повноцінно відновити фінансування Нової української школи.

1 млрд грн виділено на шкільні автобуси. Разом зі співфінансуванням з місцевих бюджетів це дасть змогу придбати орієнтовно 500 шкільних автобусів.

На модернізацію харчоблоків у школах буде виділено 1,5 млрд грн.

Кошти для розвитку інклюзивної освіти та підтримки дітей з особливими освітніми потребами складатимуть 304,6 млн грн.

Субвенція на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти — 500 млн грн.

Розвиток вищої та фахової передвищої освіти — 500 млн грн.

Для підтримки досліджень і науково-технічних розробок у закладах вищої освіти виділять 118 млн грн, що на 100 млн більше, ніж 2023 року.

Джерело МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4921

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді