Як відбувається процес відновлення закладів освіти в Україні

За даними обласних військових адміністрацій, майже 1800 українських шкіл наразі зруйновані

Проекти відновлення українських шкіл і садочків

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

За даними обласних військових адміністрацій, майже 1800 українських шкіл наразі зруйновані. За останній рік вдалося відновити 410 шкіл завдяки фінансуванню з місцевих бюджетів, а також допомозі місцевих бюджетів.

Відповідну інформацію зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 

Як він повідомив, попри війну, завданням держави є відбудувати безпечні і комфортні заклади освіти.

З Фонду ліквідації наслідків на відновлення закладів освіти скеровано 3,2 млрд грн. На ці кошти буде повністю відремонтовано 66 шкіл та 15 дитсадків.

Водночас до процесу капітальної відбудови шкіл та садочків також долучилися міжнародні партнери.

112 закладів освіти будуть відбудовані в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України та Програми відновлення України, що фінансуються за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. Загалом на це буде скеровано 7,13 млрд грн за двома програмами.

Окрім того, з гуманітарного бюджету Європейського Союзу виділено грантових 38,3 млн євро. Зокрема, Офісу Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS) та Програмі розвитку ООН в Україні (ПРООН/UNDP).

Зазначені міжнародні організації виступлять бенефіціаром проєктів з відбудови українських закладів освіти, пошкоджених внаслідок бойових дій та разом з громадами вже визначали конкретні проєкти.

Організація ПРООН допоможе у відбудові шкіл у 11 областях. Уже визначено попередній перелік із 120 шкіл. Ремонтні роботи розпочали наразі в 10 закладах освіти.

Проєкт UNOPS допомагатиме 73 закладам освіти у Київській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях. На 8 об’єктах вже завершуються ремонтні роботи.

Зокрема, одним із міжнародних партнерів відбудови шкіл стала Швейцарія. 

«DECIDE: ВІДБУДОВА. Ініціатива з відновлення шкіл» — це програма на підтримку громад у Чернігівській, Одеській та Полтавській областях в облаштуванні укриттів у закладах освіти. Також в рамках програми відремонтують одну з чернігівських шкіл і місцевий інклюзивно-ресурсний центр в Бородянці на Київщині. Для цього Швейцарія виділяє 4,5 млн євро.

Джерело Урядовий портал

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді