Нові модифіковані програми для надолуження освітніх втрат з української мови

З’явилися модифіковані програми з української мови для подолання освітніх втрат у 5-11 класах

Вивчення української мови

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

У мережі опублікували модифіковані програми вивчення української мови в 5-11 класах, які можуть бути адаптовані вчителями з урахуванням потреб та інтересів учнів.

Детальніше ознайомитися з матеріалами можна за посиланням або в прикріпленому документі.

Документ оприлюднено разом з листом МОН від 15 липня 2023 р № 1/12131-23 «Про рекомендації щодо використання модифікованих програм вивчення української мови в 5-11 класах закладів загальної середньої освіти», який містить програми. 

Таким чином, робоча група Українського інституту розвитку освіти України розробила рекомендації щодо модифікації програм з української мови з метою надання можливості учням, які пропустили навчання або навчалися за іншими програмами (понад 6 місяців), ефективно повернутися в освітній процес.

Діти, які мають освітні втрати лише з «українознавчого компоненту» (українська мова і література, історія України), зможуть пройти додаткове навчання за модифікованими програмами. Цей підхід дозволить досягти результатів навчання не за рахунок скорочення часу на опанування матеріалу, а й за рахунок його змістової оптимізації.

Окрім того, рекомендації щодо модифікації програм для 5-6 класів розроблені згідно з Державним стандартом базової середньої освіти 2020 року. Програми для цих класів включають перелік тем, упорядкованих за групами результатів навчання. Кожна з них має свій перелік очікуваних результатів навчання, базових знань і орієнтованих видів навчальної діяльності учнів. При цьому рекомендації допускають обрання вчителями різних послідовностей опрацювання запропонованих тем.

Водночас рекомендації для 7-11 класів відповідають чинним навчальним програмам. Їхній зміст розподілений за мовною та мовленнєвою змістовими лініями, а вибір окремих тематичних блоків навчальної діяльності вчитель може визначити самостійно, з огляду на ключові компетентності учнів та їхні інтереси.

Джерело НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді