Обов’язкове відеоспостереження в дитсадках: петиція

Теми:
Українці підтримали петицію про обов'язкове відеоспостереження у дитячих садках

Система відеоспостереження в дитсадкахСамооцінювання освітнього й управлінського процесів: взяти до уваги

Останнім часом на території України збільшується кількість випадків жорстокого поводження з дітьми у закладах дошкільної освіти. Проте встановити факт подібного злочину практично неможливо.

Саме тому 15 вересня 2021 року на сайті Президента України з'явилася петиція про «Обов'язкове обладнання всіх дитсадочків системами відеоспостереження». Документ вже набрав необхідну для розгляду кількість голосів.

«На сьогоднішній день збільшується кількість випадків жорстокого поводження з дітьми у закладах дошкільної освіти як зі сторони їхніх однолітків, так і зі сторони вихователів», — зазначається у тексті петиції.

Відповідний прояв неналежної поведінки можливий у моральному (ігнорування дитини, систематичне приниження та знущання, словесні образи тощо) або фізичному насильстві.

Таке поводження з дитиною завдає непоправної шкоди її здоров’ю, розвитку і соціалізації, нерідко стає й загрозою її життю чи навіть є причиною смерті.

Однак установити факт жорсткого поводження з дитиною майже неможливо, а тому винні особи залишаються непокараними та продовжують вчиняти протиправні дії, або ж навпаки, осуду піддаються невинні люди.

«Під час звернення до уповноважених органів, у більшості випадків такі органи залишаються безсилими за відсутності відповідних доказів або ж просто не вчиняють жодних дій», — наголосили у документі петиції.

Таким чином, дії, які мають запобігати та реагувати щодо випадків жорстокого поводження з дітьми в закладах дошкільної освіти, є неефективними.

Відповідно до зазначених негативних аспектів, виникла потреба на законодавчому рівні комплексно врегулювати питання щодо обов'язкового впровадження системи відеоспостереження в закладах дошкільної освіти.

З можливістю використання відеозапису як належного та допустимого доказу з метою захисту прав та інтересів насамперед дітей, а також притягнення винних осіб до відповідальності та попередження таких випадків.

«Розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо внесення змін до чинного законодавства, які встановлюватимуть обов'язок для всіх закладів дошкільної освіти обладнувати свою територію системами відеоспостереження», — передбачається в документі петиції.

Нове в законодавстві про дошкільну освіту: РОЗ'ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТІВ

Серед запропонованих місць для встановлення відеокамер спостереження:

  • коридори;
  • їдальні;
  • спортивні та ігрові майданчики;
  • навчальні класи;
  • інші приміщення загального користування учнів.

«Окрім вбиральнь та роздягальнь з можливістю (правом) для батьків та керівництва дошкільного закладу віддалено спостерігати в режимі реального часу за територією навчального закладу», — наголосили у висновку петиції.

 

Що думаєте з цього питання?

⇓ ⇓ ⇓

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді