Роз’яснення омбудсмена як перевірити витрати школи на безпеку

В офісі освітнього омбудсмена опублікували роз’яснення щодо того, як батькам проконтролювати витрати закладу освіти на безпеку

Кошти школи на облаштування укриттів

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

У Службі освітнього омбудсмена зазначили, що до них надходять скарги від батьків, які повідомляють про те, що місцева влада в деяких населених пунктах не поспішає ремонтувати укриття. Таким чином, певні міста закрили всі заклади освіти й перевели дітей на дистанційне навчання.

«Зараз ми з’ясовуємо, що відбувається в цих містах і чому обрана громадянами місцева влада не вкладає необхідні кошти в безпеку наших дітей. Ми розуміємо, що фінансові ресурси громад зараз обмежені, але пріоритетом у країні, що воює, має бути забезпечення нашого війська та безпека громадян, зокрема учасників освітнього процесу», — йдеться в повідомленні Служби.

Зауважимо, що в 2023 році для українських шкіл була виділена державна субвенція на укриття в розмірі 1,5 млрд грн. Також закладам освіти допомагають облаштувати укриття закордонні донори.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, поки не розв’язане питання влаштування модульних укриттів у закладах освіти: відсутні нормативні документи для зведення відповідних споруд.

Однак, безпечне освітнє середовище — це не лише наявність укриття, а й забезпечення закладу сучасними системами протипожежного захисту, проведення ремонтних робіт із якісних матеріалів тощо. Також частина закладів потребує відновлення й ремонту через пошкодження від ракетних ударів.

У Службі омбудсмена наголошують, що громада, зокрема батьки й педагоги мають бути обізнаними про те, що відбувається в місті, селищі чи селі, які заходи будуть здійснювати щодо безпеки, які закупівлі товарів та послуг були здійснені чи заплановані. Якщо запити громадян до влади не діють, то ефективним інструментом впливу є розголос як у соціальних мережах, так і в медіа про проблеми, а також опис дій, зроблених для їх розв’язання.

Для того в Службі освітнього омбудсмена опублікували роз’яснення про те, як кожен громадянин може дізнатися про закупівлі товарів і послуг, про заходи щодо безпеки, які здійснила чи планує здійснити влада в закладах освіти, про те, скільки коштів на це виділено, а саме:

  • хто відповідальний за матеріально-технічне забезпечення закладів освіти;
  • де шукати інформацію про кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг;
  • як знайти закупівлі на Prozorro та Dozorro;
  • як і куди поскаржитися на неякісний товар;
  • як правильно зробити запит на доступ до публічної інформації.

Для того, щоб прояснити скільки коштів було виділено та витрачено на безпеку в школі, можна скористуватися наступними ресурсами:

  • Державний вебпортал бюджету для громадян. Цей портал дозволяє ознайомитися з видатками на дошкільну, загальну середню, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу, вищу, післядипломну, позашкільну освіту.
  • Сайт Міністерства фінансів України. Інформацію про показники виконання зведеного й державного бюджету у сфері освіти за відповідні місяці можна переглянути на сайті Міністерства фінансів України.
  • Єдиний вебпортал використання публічних коштів. На цьому інформаційному ресурсі опубліковані відкриті дані про використання бюджетних коштів розпорядниками й одержувачами коштів державного й місцевих бюджетів.

Під час робот з оновленням, саме засновник або уповноважений ним орган затверджує кошторис і приймає фінансовий звіт закладу освіти у випадках та порядку, визначених законодавством, а також здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти. У кошторисі зазначають усі види витрат, назви товарів, робіт, на які ці витрати передбачають. З кошторисом, фінансовим звітом закладу освіти, переліком і вартістю робіт, послуг батьки можуть ознайомитися:

  • На сайті засновника закладу освіти (сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади) або на сайті відповідного департаменту, управління освіти.
  • На сайті закладу освіти. Відповідно до частини 3 статті 30 Закону України «Про освіту» заклади освіти, що отримують публічні кошти, зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.
  • Prozorro. В електронній системі публічних закупівель Prozorro за ЄДРПОУ чи назвою закладу освіти можна знайти закупівлі того закладу освіти, який має власну бухгалтерію.

У разі, коли було виявлено, що товари, закуплені для, наприклад, облаштування чи ремонту укриття або ремонтні послуги неякісні або зроблено, придбано менше, ніж зазначено в закупівлі — можна залишити відгук на DOZORRO. Відгук опрацюють представники DOZORRO-спільноти, які здійснюють публічний моніторинг закупівель.

Якщо порушення підтвердиться, то інформація про це буде надана до відповідних правоохоронних органів чи органів контролю.

За матеріалами Служби освітнього омбудсмена

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді