Практичні поради батькам щодо безпеки дитини в Instagram та TikTok

Які правила безпеки варто встановити, якщо ваша дитина сидить в Instagram або TikTok

Діти в соціальних мережах

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Громадська організація #stop_sexтинг створила серію спеціальних гайдів для батьків, які допоможуть налаштувати Instagram і TikTok дитини, зрозуміти, яких правил поведінки варто дотримуватися в соцмережах, а також, як налаштувати гаджет для безпечного використання.

Детальніше ознайомитися з порадниками можна за посиланням

Як показує статистика, в Україні 96% дітей віком 10-17 років постійно користуються інтернетом. Проте, незважаючи на всі переваги онлайн-світу, він також створює безліч нових ризиків для юних користувачів.

Насамперед, батьки повинні акцентувати увагу на налаштуванні гаджетів своїх дітей та разом із ними встановити деякі правила та обмеження:

  • залишати гаджет поза спальнею та не користуватися ним за годину до сну;
  • не використовувати пристрої, коли рухаєшся вулицею;
  • проводити час і спілкуватися з родиною офлайн;
  • не дозволяти дитині використовувати соціальні мережі з ваших профілів, адже контент, який буде відображатися там, дорослий;
  • нагадувати дитині про те, що не можна ділитися інтимними світлинами й особистою інформацією;
  • не користуватися девайсами під час прийому їжі;
  • контролювати, що саме дитина шукає в інтернеті та соціальних мережах;
  • разом встановити чіткі обмеження щодо тривалості використання телефона (можна створити «Сімейну угоду»).

Окрім того, значну увагу варто приділити онлайн-життю дитини в популярних соціальних мережах: Instagram і TikTok. Зверніть увагу, що фахівці не радять створювати акаунти для дітей, які молодше 13 років. Також рекомендують встановити «Сімейний нагляд».

У разі все-таки створення дитині профілю в Instagram, потрібно звернути увагу, що:

  • його варто зробити закритим;
  • слід встановити ліміт часу на використання соціальної мережі;
  • не варто додавати в підписники невідомих користувачів (поговоріть про це з дитиною).

Наразі великою популярністю серед дітей також користується TikTok — додаток, створений для перегляду й публікації коротких відео. Діти та підлітки можуть слідкувати там за авторами, контент яких їм до вподоби, а також створювати власний.

Зауважимо, що ця соціальна мережа має вікові обмеження — не менше 13 років. Проте діти до встановленого віку можуть користуватись нею без профілю або реєструватися, вказавши інший. Акаунти підлітків автоматично створюються приватними. Крім того, діти можуть створювати власні відео, але їх будуть бачити лише друзі. Ще в такому профілі неможливо отримувати чи надсилати повідомлення.

Якщо дитина хоче користуватися TikTok, варто встановити ряд правил:

  • налаштувати обмеження контенту,
  • пояснити дитині, як можна скаржитися на відео, видаляти небажані коментарі та блокувати профілі, які їй не подобаються;
  • налаштувати систему «Сімейний звʼязок» — опція, яка дозволяє батькам з’єднати свій профіль у TikToці з обліковим записом дитини та отримати доступ до деяких налаштувань безпеки й конфіденційності;
  • не давати дитині використовувати ТікТок з профілю дорослих, оскільки там відображається дорослий контент. 

Зокрема, експерти нагадують, що найголовніше встановити довірливі стосунки з дитиною. Якщо її щось засмутить або злякає в соціальних мережах, вона має знати, що завжди може звернутись до батьків за порадою.

За матеріалами НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
73594

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді