Результати PISA щодо впливу професії батьків на успішність дитини

Як освіта та професія батьків впливає на навчання та результати учнів?

Взаємодія батьків із дітьми

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

В Українському центрі оцінювання якості освіти опублікували новий матеріал щодо даних міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018. 

У новому випуску «PISA-2018. Україна в центрі уваги» йдеться про те, як освіта та професійний статус батьків пов’язаний з навчальними результатами їхніх дітей, а також їхніми освітніми та професійними прагненнями на майбутнє.

Серед основних виокремлених тез спостереження:

  • Вищі результати із читання демонструють учні, у яких один з батьків має вищий рівень освіти або вищий професійний статус. В Україні в невеликих містах і містечках переважає вплив професійного статусу батьків, а в містах і великих містах значущішим є рівень освіти батьків.
  • В Україні учні, чиї батьки мають низький професійний статус або здобували освіту всього протягом 12 років навчання, більше схильні планувати здобуття вищої освіти в майбутньому.
  • Найвищого професійного статусу мріють досягти учні, батьки яких мають високий професійний статус, незалежно від рівня їхньої освіти. Водночас учні, чиї батьки мають високий рівень освіти, але не досягли успіху в професії, також мають невисокі очікування щодо свого майбутнього професійного статусу.
  • Що вищий професійний статус і рівень освіти мають батьки українських 15-річних підлітків, то більшу емоційну підтримку з їхнього боку та впевненість у свої можливостях відчувають підлітки.

Зауважимо, що восени 2022 року Україна провела основний етап PISA-2022. Команда PISA в Україні вже отримала базу даних цього циклу дослідження та активно працює над її аналізом для підготовки національного звіту. Зокрема, оприлюднення міжнародного та національного звітів за результатами PISA-2022 заплановано на грудень 2023 року.

За матеріалами УЦОЯО

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді