МОН перевірили стан готовності укриттів у закладах освіти

У Міносвіти оцінили готовність укриттів у закладах освіти України

Готовність укриттів закладів освіти

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Для Міносвіти важливо повернути процес навчання в Україні саме до очної форми.

Станом на сьогодні, з 13 тисяч закладів освіти, які готуються до початку нового навчального року, лише 9 тисяч облаштовані укриттями. Саме тому не всі вони запрацюють з 1 вересня.

«Наразі уряд України виділив півтора мільярда гривень на облаштування укриттів для підготовки до навчального року 2023-2024. І ми сьогодні маємо 75% шкіл, в яких облаштовані укриття різного рівня, різної якості. 75% шкіл облаштовано укриттями, але це не означає, що 75% дітей можуть повернутися до очного навчання», — повідомив міністр освіти Оксен Лісовий.

За його словами, зараз для Міносвіти важливо повернути процес навчання в Україні саме до очної форми, однак зробити це можна лише за умови забезпечення безпеки під час навчального процесу.

«Ми повертаємося до очного навчання там, де діти будуть в безпеці. 75% шкіл з укриттями, але 65% дітей зможуть повернутися до очного навчання. Ми не повертаємо до очного навчання ті регіони, де є підвищені ризики, де йдуть активні бойові дії. Там навчання буде тривати в онлайновому форматі», — зауважив очільник освітнього відомства.

Зокрема, найгірше підготовлені до початку навчального року заклади дошкільної освіти, які обладнанні укриттями трохи більше за 50%.

Водночас МОН рекомендуватиме закладам вищої освіти повернутися до очної форми навчання.

«Це поки що рекомендація. Звичайно, з дотриманням усіх безпекових умов. Що стосується закладів вищої освіти, то здебільшого архітектура їх будівель дозволяє облаштовувати укриття. Але не завжди ці укриття дозволяють прийняти всіх студентів. І безумовно, ми розуміємо, що ситуація в Харківській, Чернівецькій областях, Житомирській, Волинській, Львівській — вона різна. Тому керівництво закладів вищої освіти буде ухвалювати рішення самостійно», — повідомив керівник Міносвіти.

Як відзначив Оксен Лісовий, 60% закладів вищої освіти обладнанні укриттями, але цього недостатньо, щоб повернутися до очної форми навчання. Саме тому рекомендація надана передусім заради підвищення якості освіти у вишах. Другою проблемою в питанні повернення до очного навчання у ВНЗ є міграція викладачів, повідомив міністр.

«І ми також розуміємо, що це є однією з причин, чому багато закладів сьогодні, навіть маючи можливість обладнати укриття, однаково не готові повертатися до очного навчання», — повідомив він.

Окрім того, міністр освіти та науки акцентував, що освіта є чинником розвитку громад: «Нормальне функціонування школи — це і про повернення громади до повноцінного життя, повноцінного функціонування, і про повернення людей до своїх робочих місць, тобто повернення людей до України в цілому. Тому що багато хто з батьків сьогодні продовжують залишатися за кордоном, бо не можуть в Україні забезпечити нормальне навчання для своїх дітей. І головне — це повернення до нормальної і якісної освіти».

За матеріалами УНІАН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді